Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Jumaat, 9 Oktober 2015

KUIH GETAH LEMBUT

Salam Petang yg ceria kekawan :)

Biasalah hari jumaat ni rehat lama.. jadi kita gi sekodeng FB.. kat FB selalu benar share resepi.. entah macam mana jumpa pulak resepi kuih getah ni.. Nak cuba buat lah.. dulu2 masa kecik arwah mak selalu buat.. udah rindu pulak masakan arwah mak :(





Kuih getah lembut sangat2.
Senang sangat buat nyeeeee
Siapa nak resepi!!!!!!!!
Jom kite intai2 bahan2 nyeeeee^_____<
SIAPA2 YANG NAK SHARE SILAKAN
SAYA HALALKAN^________<
BAHAN A
- 2cawan tepung pulut
-1/2 cawan tepung gandum
- 1 cawan kelapa parut--- ambik putih sahaja
- sedikit garam
- air secukupnyeeee
BAHAN B
- GULA DLM 5 SUDU BESAR. }
- AIR 1/2 CAWAN. }
- campur semua bahan A,masukkan air sikit2 hingga menjadi doh yg lembut,tak melekat d tangan.....
- bentukkan.....cucuk2 dgn garfu sebelum d goreng,supaya kuih tidak mengelembung Dan pecah semasa mengoreng,
- dah siap ketepikan
Masak bahan B dlm kuali,
Larutkan gula dlm air.didihkan hingga menjadi sirap yg pekat.masukkan kuih getah tadi,tutup api,balik balikkan kuih getah tadi hingga bersalut rata dan gula itu menjadi hablur....buat macam sira kuih keledek tuuuuu OK......
OK siap

12 ulasan:

  1. Wah..senang je kan..boleh buat minum petang...
    :) salam kenal..

    BalasPadam
  2. assalamualaikum kak...ni kuih yg org panggil kuih gertas tu ke?

    BalasPadam
  3. Ada yg panggil kuih gertas kan...ruby suka mkn ni. .suami pun..favourite .tapi x pernah cuba buat lagi...thx ya share resepi...

    BalasPadam
  4. Mungkin pernah mkn kut..nna kuih tu berbeza sikit..entah nma apa lpa plkk..
    Minum ptg2 nyaman

    BalasPadam
  5. tak penah tahu pun, tapi macam senang je nak membuatnya tu

    BalasPadam
  6. Tak pernah makan ni kak kuih getah... dengar pun 1st time... hihi

    BalasPadam
  7. kuih getah lembut macam tak pernah dengar je tapi nama dia memang rare sangat hehehe

    BalasPadam
  8. Assalam.. Aiza baru first time makan kuih tu masa kursus minggu lepas.. Baru hari ini tahu namanya kuih getah..

    BalasPadam
  9. Tq kak. Pernah nmpk ada kwn buat . Saya tak pernah mkn. Tgk resepinya tau dah mmg lembut dan kena dgn selera sy. Nnt sy cuba tayang kat akak ye.

    BalasPadam
  10. Owh ye kwn saya panggil kuih getas

    BalasPadam
  11. pestime dengar kuih getah. tak familiar pulak. ke ada nama lain dia kak?

    BalasPadam
  12. Ohhhh ni kuih ni....kuih ni selalu jual kat kantin masa okje sekolah rendah CH. Termasuk le kuih kasturi dengan kuih tepung gomak. Mmg kuih faveret Makcik Kantin ni hihi....

    Okje pernah gak cuba buat kuih ni....sebab mmg suka jugaklah. Yelah dah katanya selalu jumpa masa kecik dulu kan hihi.....Cuma biasalah, org dlm rumah ni kan tak de parasaan haha...

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)