Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Sabtu, 17 Oktober 2015

KETUPAT DAUN PALAS

Assalamualaikum kekawan..

Selamat bercuti di hari sabtu ni.. tentu masa nilah nak berkemas

 rumah kan.. saya pulak sempat sekodeng FB ni.. Macam iye-iye

 saya ni macam nak buat ketupat palas ni kan.. bukan apa bila

 tengok gambar tunjuk step by step cara nak bungkus ketupat palas

 tu yg kongsi kat blog ni.. Moga bermanfaat utk sesiapa yg hendak

 mencuba..





KETUPAT DAUN PALAS
bahan
1 kg beras pulut - di basuh dan di toskan
Santan RM 1 -yg pati siap jual kat kedai
cara Masak
Panaskan kuali...masukkan santan...kacau sampai santan tu mengelegak...kacau selalu
pastu masukkan garam...dan agak pati tu masak...jgn
terlalu kering...( nak sedap dan wangi masukkan daun pandan sekali masa masak santan
masukkan pulut dan kacau sampai santannya mengering..
Lepas tu sejukkan...
baru le kami lipat dalam daun palas...
lepas tu rebus dalam air biasa...air tu biar paras2 ketupat tu aje
rebus sampai air dia kering
cara lipat daun
daun di lipat bentuk kon..macam sarung kacang putih
isikan pulut sepenuh kon...nak tembab boh banyak2...tapi utk yg tak pro agak susah nak handle kalau gemuk bangat.
kekalkan kon di pegang dgn kanan kiri dan daun yg panjang di lipat ke
arah kiri mengunakan tangan kanan.... gambar di ambil dari depan utk cara di lipat kek kiri itu.
tarik ke bawah dan kemaskan dan gambar yg dah di kemaskan
terbalikkan dan pastikan kedudukan dan pegangan kon seperti dalam gambar....
cara nak matikan tepi dia tengok dlm gambar...nak cite kat sini tak tau
explain cara nak lipat kat bucu tu...tapi cam dalam gambar
dah siap dan lepastu bleh le punjut atas dia

8 ulasan:

  1. Baru 2 minggu lepas buat kak yati..terbelit tgn rasa..

    BalasPadam
  2. Hehe...PC pernah belajar dengan mak cik..dia pun belajar dengan mertua dia..belum pernah jadi PC buat..

    BalasPadam
  3. Kak Zai suka makan ketupat palas ni tapi tak tahu dan tak pernah buat.

    BalasPadam
  4. Suka sgt mkn ketupat palas ni kak.. tapi tulah last mkn pun masa bljr kt Kedah dulu...hehe..

    BalasPadam
  5. pernah belajar ngan Tok tapi tak pro lagi..
    comot2 buat ehehe..

    BalasPadam
  6. susah jgak nak balut ketupat ni

    BalasPadam
  7. Dulu okje ada kirim ketupat palas Terengganu tau CH. Sedap.....dlm dia ada serunding.
    Terus jatuh cinta dengan ketupat ni. Tp tulah...org dalam rumah ni kurang minat kerja kerja seni gini, tu yg mk malas tu...kang mak yg makan sorang, buat lagilah confirmed sesorang huhu...

    BalasPadam
  8. Saya lebih suka ketupat tapi itu pun tak reti nak menganyamnya, CH.

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)