Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Jumaat, 16 Oktober 2015

RESEPI TAKO

Salam petang yg ceria kekawan :)

Nak tanya kekawan lah kuih tako dengan kuih tepung pelita tu lain ye.. Ni lah tadi balik sekodeng FB.. jumpa pulak resepi kuih tako yg tiba2 menarik hati saya utk dicuba.. sebabnya resepinya mudah sesangat tu.. ni boleh buat sebab tepung jagung tu tengah byk stock pastu dah nak expire pulak.. jadi sebelum dijamu kepada tong sampah ~__^ .. elok benarlah saya merajinkan diri utk mencubakan.. :D








Resepi tako.

Lapisan bawah
1 cwn tepung jagung
1 cwn gula
6 cwn air
Pewarna hijau

Cara2,,
Satukan sume bahan dan masak atas api kecil hgga agak pekat. Klu pekat sgt tambah je air panas. Tuang dlm bekas n biarkan sejuk.

Lapisan atas
1 cwn tepung jagung
6 cwn santan(sy guna 1 cwn sntn pekat, 5 cwn sntn cair)
1 sudu kecil garam

Cara2,,
Sama mcm lapisan atas. Masak je smpai pekat,,pastu tuang atas lapisan hijau. Sejukkan sebelum dihidangkan.

14 ulasan:

  1. suka makan tapi tak pernah buat dan tak pernah tolong orang buat...
    kalaumakan sejuk2 memang yummy yummy...

    BalasPadam
  2. Kalau kakak buat bahagian bawah campur dengan water chesnut potong kiub kecik-kecik Yati. Nanti bila makan ada rangaup-rangup sikit..

    BalasPadam
  3. ohhh tak sama ye kak...ingatkan kuih pelita ni sbb rupa mcm sama... hehe...

    BalasPadam
  4. Selalunya kuih tako ade sengkuang cina dalam tu.... yg ni macam tepung pelita plk...

    BalasPadam
  5. betul tuh kak... kadang org2 tak dpt beza tako ngn tepung pelita...

    kalu kt sini ssh skit nk jumpa tako yg sdp kot... masa duk kt johor selalu jmpa ngn tako sedap yg bhg bwh tuh ada sengkuang cina.... sdp betul masa mkn

    BalasPadam
  6. what a cool photo.Excellent working
    http://www.auratrends.co.uk/
    http://grabbit.com.pk/

    BalasPadam
  7. sebenarnye sama x 2 kuih tuh?
    Zura pon x reti. tau makan jer. kikikiki

    BalasPadam
  8. sy slalu letak hirisan sengkuang cina dlm bahagian yg ijau tu...sedappp...krup krup rs nyer

    BalasPadam
  9. wooooo ingat tadi takoyaki ehehe..

    BalasPadam
  10. ni ke tako ingatkan puteri mandi bukan eh

    BalasPadam
  11. Sedap kuih ni kan CH....kakak ipar okje ada buat, tp dia pakai tepung How Kye ke apa tu....mmg sedap....tp mahal sikitlah

    BalasPadam
  12. Saya suka kuih ni tapi saya pun tak pasti tako dengan tepung pelita ni apa bezanya. Yang saya tahu kuih ni memang sedap dan saya tak pernah buat sendiri. Senang betul rupanya nak buat. Okeylah, saya saved dulu resepi kalau saya terajin yang amat, saya buatlah ^_^

    BalasPadam
  13. sedapnya..nk cubalah,terima kasih untuk resepi ini. jemput singgah blog saya : http://dirawanhartawan.blogspot.my/

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)