Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 15 Oktober 2015

LUBANG HIDUNG.... Mengapa Ada Dua..

Assalamualaikum kekawan..
Semoga berada dalam rahmat Ilahi dan diberikan kesihatan yg baik hendaknya.. Perkongsian ini saya terima dari wasap group..
Saya kongsikan disini pula.. semoga memberi manfaat



--- MENGAPA LUBANG HIDUNG ADA DUA..?

>Kita memiliki hidung berlubang disebelah  kiri dan kanan, apakah fungsinya sama?

>Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan bezanya; sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas) dan yg kiri mewakili bulan (mengeluarkan sejuk).

>SAKIT KEPALA, cubalah MENUTUP Lubang hidung sebelah KANAN, bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit, sakit kepala akan sembuh.

>Jika merasa LELAH/PENAT, lakukan sebaliknya. Tutup lubang hidung sebelah KIRI dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan. Tak lama kemudian, Anda akan merasakan segar kembali.

>Perempuan bernafas lebih dg hidung sebelah kiri, sehingga hatinya MUDAH sekali sejuk. Laki-laki bernafas lebih dg hidung sebelah kanan, sehingga CEPAT sekali marah.

>Apakah Anda memperhatikan pada saat bangun, lubang hidung mana yg bernafas lebih cepat? Sebelah kiri atau kanan?

>Jika lubang hidung kiri bernafas lebih cepat, Anda akan merasa sangat lelah. Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas, Anda akan merasa segar kembali dengan cepat.

>Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak, tetapi efeknya akan lebih baik diterapkan kepada orang dewasa.

>Pada suatu malam, saya duduk menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafas dengan lubang hidung sebelah kiri. Dalam kurang dari satu minggu, sakit kepala saya sembuh. Saya teruskan melakukannya selama 1 bulan, sejak malam itu sampai sekarang, sakit kepala saya tidak kembali lagi.

>Luar biasa, sungguh sempurnanya pengaturan ciptaan Allâh.

Selamat mencuba dan semoga bermanfaat.

10 ulasan:

  1. Ciptaan Allah semuanya sempurna dan bermanfaat...
    TQ atas info ni kak.. baru tau ni....:)

    BalasPadam
  2. terima kasih makluman yang sangta berguna

    BalasPadam
  3. ya Allah baru tau kisahnya Yatie
    2 lubang hidung pun ada fungsi masing
    subhanallah

    BalasPadam
  4. hehehe...teringat zaman kecik2...arwah atuk selalu ckp ngan kt...apasal takde lubang hidung...sb lubang hidung kecik sangat masa tu...

    BalasPadam
  5. ya Allah kak...baru tau.... mmg berguna ni sbb lieya selalu sakit kepala...takleh panas matahari sikit mulaa laa sakit kepala...nak period pun same sakit kepala.... nanti leh cube instead telan uphamol.....

    BalasPadam
  6. kak, setelah hidup 33thn baru arini ku tau... insyallah nnti nk try klau sakit kepala tuh... skrg kn musim sejuk mmg mlm2 dana ada masalah hidung sumbat... dok lah tido kejap mengiring kri kejap mengiring kanan...

    BalasPadam
  7. Sesungguhnya setiap yg Allah jadikan pasti ada hikmahnya dan tidak ada yg sia-sia. Cuma kita tahu dan tak tahu aje Yati. Sama juga setiap anggota, termasuklah bulu-bulu tertentu yg kita rasa rimas, termasuk kuku dan sebagainya ada hikmahnya...

    BalasPadam
  8. Saya baru tahu. Terima kasih perkongsian ini. Nanti boleh cuba kedua-dua tips ini jika berlaku.

    BalasPadam
  9. Pernah baca entri ni CH dah pun cuba buat bila terasa tak cukup nafas tu....
    Bila bagi tahu org dlm rumah semuanya tak berapa nak percaya... Huh......gasaklah depa, geram mak tau

    BalasPadam
  10. ahaaa...baru tahu rupanya ada fungsi yg berlainan...cantik sungguh ciptaan Allah

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)