Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 15 Oktober 2015

Tak Sah Solat Wanita .. KALAU...????

Assalamualaikum kekawan..
Perkongsian dari wasap group.. semoga bermanfaat..



Utk wanita,girls only

  Air wadi/ keputihan

Contohnya , bila kita angkat benda berat ,perasaan terlampau gembira,  jalan jalan kat shopping complex 2,3 round. , tu yang keluar air wadi..

 ada satu kes ;
Seorang ustazah ni keluar pergi shopping . then dia terserempak dgn seorag muslimah . ustazah macam terpandang and tengok dia . masa tu kat shopping kompleks la.

then ustazah jalan pusing pusing dari tengah hari smpai lah ke petang .
Then ustazah nak solat asar . ustazah singgah masjid . ustazah pergi lah toilet nak bersihkan apa yg patut . lepastu masa nak naik ke tmpat prmpuan ustzh nampak muslimah tadi terus naik .

Ustazah tu cam lah muka muslimah tu sebab masa shopping tu berapa kali terserempak masa tawaf . then ustazah pun solat lah . muslimah tu ada solat kat depan ustazah .
Ustazah ternampak sebelum dia solat, dia buka seluar dalam dia.

Then ustazah siap solat dulu . ustazah pun tunggu lah muslimah tu siap solat sebab ustazah tergerak hati nak tegur.
Lepas siap semua , ustzh tegur dia. ustazah tanya , kenapa awk buka seluar dlm awk ? 

Then muslimah tu pun cakap , sebab mungkin air wadi keluar sebab masa shopping tadi sy banyak berjalan .
Ustazah pun senyum ☺ , ustazah tanya lg . buka seluar dalam saja ka? tak basuh ke ?
Then dia senyum menggeleng .

Ustazah pun ckp la . memang air wadi kadang kadang tak nampak. tapi punca tempat keluar tu kena bersihkan (kemaluan) . sebab masih melekat kat situ . jadiya solatnya mungkin tak sah sbb awak tak bersihkan tempat punca yang keluar tu. ☺

 dan selalu jugak perempuan yang bangun subuh tp tak nak mandi.. Jangan terus amek wuduk. Tapi.. Bersihkan dulu kemaluan dan berwuduk baru sah solat. Ini namanya beristinjak. Sebab kita tak tahu masa tidur tu Ade keluar air wadi ke.. Air ape2 je la yang najis.. Jadi perlu basuh dan berwuduk. Lebih bagus lagi.. Mandi la lepas bangun subuh.

 conclusion is,  nak solat je,  bersihkan tempat tu ye.  Dan najis jangan bawa dalam solat.  Sebab,  .

Ada jugak sesetengah tu . dia dah bersihkan . then lepas die bersihkan die buka seluar dalam dan mungkin simpan dlm poket baju . bila solat lupa nak buang letak tempat lain . jadinya bawa najis tu solat sekali jadinya, solatnya tak sah .

Kalau boleh masa nak solat if tak pakai pantiliner . Pergi basuh dulu kemaluan dan buka seluar dalam . siap solat pakailah balik seluar dalam tu.
Pakai pantiliner pun kena juga bersihkan dan tukar pantiliner yang baru dan pastikan tak melekat kat seluar dalam .kalau nak bawa dalam solat
terkena pada kita atau pakaian dan bawa untuk solat nanti,  maka solat kita nanti tak sah. Diulangi. TAK SAH! 

ramai yg tknk amik tahu dan ambil berat pasal ni. kadang2 tu ckp kat kawan kawan pun masing masing taknak dengar. tapi please amek berat ye. Nak ke solat tak sah ... hmm

Jangan biarkan mesej ini. Hantar pada anak kita,  cousin perempuan kita,  sahabat,  dan orang yang kita sayang.  Agar kebersihan terjaga ibadah diterima..
muslimin pun wajib tahu . utk tambah thaqafah  dan tolong isteri , kakak adik n so on
COPY PASTE

12 ulasan:

  1. terima kasih atas perkongsian ini.

    BalasPadam
  2. Ilmu bermanfaat.alhamdulillah terima kasih kongsi ilmu.

    BalasPadam
  3. Terimakasih ,InsyaAllah akan kakak sebarkan terutama pada anak2 perempuan .

    BalasPadam
  4. Terimakasih ,InsyaAllah akan kakak sebarkan terutama pada anak2 perempuan .

    BalasPadam
  5. peringatan yg baik kak...ade yg alpa termasuk lieya...kdg2 kite tak sedar...dgn perkongsian ni hope dpt memperbaiki langkah kite dlm beribadah pada Allah taala....

    tq kak...

    BalasPadam
  6. Perkongsian yg bermanfaat bukan saja utk perempuan tapi juga lelaki yg punya isteri dan anak perempuan.. sekurang2nya boleh peringatkan di mana patut...

    BalasPadam
  7. terima kasih kak atas perkongsian

    BalasPadam
  8. alhamdulillah ... perkara yang perlu semua wanita tahu terutama remaja ... semoga lebih ramai yg membacanya ...

    BalasPadam
  9. Bagus entri ni CH....
    Kita ni kaum pompuan mmg biasalah benda gitu. Tu yg duk risau tu kalau gi berjalan keMekah sok sok ....org ramai....
    Moga dipermudahkanlah hendaknya.

    BalasPadam
  10. perkongsian yang baik.. kalo kat luar memang la kena spare few panties..

    BalasPadam
  11. nice sharing kalau x tahu ni rugi je solat x sah

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)