Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Ahad, 18 Oktober 2015

PETUA BUANG ULAT POKOK KARI

Assalamualaikum kekawan...
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan diberikan kesihatan yg baik hendaknya..

Buat apa dipagi minggu ni kekawan.. tentu ada yg tengah menjenguk tanaman yg ada disekeliling rumahkan.. selalunya kaum ibu ni.. adalah menanam pokok kari, pokok pandan, pokok kunyit ke..

Tadi sekodeng FB adalah pulak yg share petua untuk ulat kari ni.. pokok kari yg saya tanam ada juga kena yg macam ni.. jadi saya nak mencuba petua ni.. InshaAllah menjadi lah..





Ni sedikit petua hindarkan ulat ni serang pokok kari... Inshaallah.
Blender serbuk cili, serai dan bawang putih, perap semalaman. Besoknya tapis dan sembur ke pokok. Nak bagi molek lagi, masa blender campoq sikit kapur makan tu.. Inshaallah... Petua ni saya dapat kat sorang makcik masa kerja kat grik dulu.

13 ulasan:

  1. haaa CT share kan.. kot ada yang mencari petua ini..

    BalasPadam
  2. Oo macam tu..murni selalu potong je dahan yang kena ulat tu..habis togel pokok kari tu

    BalasPadam
  3. terima kasih kak berkongsi petua.

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah..boleh dicuba..terima kasih kak kongsi petua ni.

    BalasPadam
  5. boleh try ni yatie banyak pokok kari kat belakang umah kurang menyerlah dek ulat

    BalasPadam
  6. Pokok kari kat Shah Alam dulu mmg kerap sangat kena serang dek ulat tonggek ni.... langsung potong buang je terus.... kalau lah dulu2 taj petua ni....

    BalasPadam
  7. JM pun ada tanam pokok kari dalam pasu kat umah...alhamdulillah x kena ulat...nk masak kari petik je x de daun kari cam lengkap lak kari tu...so petua yg sangat berguna ni

    BalasPadam
  8. Bagus petuanya..sy takdelah pulak berhajat nk bercucuk tanam tp kt opos tu ada pokok kari yg tumbuh segar..klu byk ulat boleh kot dipraktikkan

    BalasPadam
  9. ohhh..boleh cuba petua ni nanti kak...
    agak nya klu kita sembur kat pokok2 tanaman lain pun ok kot....

    BalasPadam
  10. nice sharing.
    so far pokok kari saya masih kecik, risau jugak kalau diserang ulat

    BalasPadam
  11. Betullah CH. . pokok kari mmg suka ulat makan sedap agaknya. Dulu kita adalah pokok kari tp dek kena makan ulat selalu, terus malas nak tanam hihi....tp kalau tak silap, ulat yg makan pokok kari okje warna putihlah CH...

    BalasPadam
  12. Daun kari ni sedap kot. Wangi pun wangi. Itu yang ulat suka agaknya. Saya ni bab menanam pokok ke apa, takda ulat pun failed juga CH. Tapi baguslah kongsi petua macam ni. Ramai mungkin di luar tu yang tak tahu termasuklah saya ni...

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)