Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 22 Februari 2016

Akak Orang MUOR ke ? ~___^

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya :)

"Akak menantu orang Muar je " ^__^ FIL akak orang Muar, Sg Mati hahahaha..
Hari tu balik kampung en suami mengajak jalan2 di Muar ke Tanjung Emas.. tapi sayang musim hujan.. tengok tu ambil gambar pun dari dalam kereta jer gambar buah durian tu tanda dah sampai Muar tu.. 

Hainom .. mak Muar kat mana ye ?

Jadi dalam hujan2 tu kami anak beranak berlari-lari lah ke medan selera di Tanjung Emas tu.. Dalam menunggu adik ipar pergi solat asar , en suami menggamit memori pulak dengan mee sanggul/siput goreng bersos ini. En suami kata dulu2 itu lah jajan masa sekolah *__*

Merenung jauh Nabil Sg Muar tu.. kekonon en suami hendak mengulangi memori menaiki bot menyelusuri Sg Muar ni tapi sayang tutup pula dan hari hujan.. ada juga en suami bercerita dia menaiki River Cruising ini hingga ke suatu tempat.. tapi saya dah lupa pulak hahhaha.. sebenarnya hampa tak dapat naik bot tu.. tu yg bila en suami cerita macam dengar tak dengar ajer.. T__T


Jadi kami hanya pusing-pusing jalan di Bandar Muar tu.. adalah tengok istana hinggap Sultan Johor tu.. tak ambil gambar pun sebab hari hujan dan jalan2 tu pun dalam kereta jer pun.. Ambil gambar dari jambatan sungai Muar ni pun nampak rintik-rintik hujan dicermin.. kalau tidak tentu cantik permandangan waktu senja tu :)

Konon kat sana nak pekena Mee Bandung Muar tapi orang ramai sangat.. adalah gambar sultan Johor pun makan di gerainya itu.. patutlah penuh, jadi kami tak jadilah nak makan disitu .. penyudahnya balik semula ke Jalur.. adik2 ipar saya yg singgah cari mee bandung ditempat lain yg terkenal juga di Muar tu..

Ingat tak entri saya di SINI ada buat mee bandung menggunakan pes dari Muar tu lah.. tapi beli kat adik di ofis ni.. dia orang muar.. bapanya buat pes dan jual , jadi saya beli 2 pes tu. Masa kawan saya nak datang tu saya buat lah mee bandung muar ni..
Dengan menggunakan periuk Noxxa ni cepat lah saya memasak tulang daging tu.. 25 minit siap sudah..

Jom intai step menggunakan noxxa ni..


MEE BANDUNG BY NOXXA

Bahan untuk Kuah :-
  • 300 gram daging dan tulang - potong nipis-nipis rebus bersama 3 mangkuk air
  • 4 biji telur
  • 1 ikat sawi
  • 1 peket fishball - dipotong dua
  • 1 peket fishcat - dipotong nipis
  • 3 biji tauhu - dipotong
  • Garam
Caranya :-
  1. Masukan 3 mangkuk air kedalam periuk noxxa, kemudian tekan butang stirfry , tunggu hingga air mendidih baru masuk kan daging bagi MEMATIKAN darah daging tu. (Jangan masuk daging bersama-sama utk rebus kerana kita memasak sama daging dgn darahnya.)
  2. Apabila sudah elok daging tu direbus sebentar, off kan semula, kemudian tekan pula PRESSURE selama 35 minit , pusing kan tombol diatas periuk itu ke Pressure dan tekan butang Onn/Off tu. Tunggu sehingga bif berbunyi. Lepas tu lepaskan wap nya. Nanti secara atomatik dia bertukr kepada warm.
  3. Kemudian masukan pes kedalam periuk bersama , fishball dan fishcat , tukar pula kepada stirfry kacau hingga mendidih.
  4. Kemudian pecahkan telur sebiji-sebiji ( seeloknya pecahkan dalam mangkuk yg lain baru di tuang kedalam periuk, takut nanti terkena telur yg busuk kan)
  5. Perlahankan api tunggu sehingga telur masak, kemudian masukan sayur sawi dan tauhu yg dipotong-potong (saya masukan sekali dalam kuah, kalau kekawan nak celur letak asing pun boleh)
  6. Rasa garamnya, jika kuah pekat sangat boleh ditambah sedikit air. Bila dah masak tekan butang on/off, kemudian tekan butang warm. Biarkan sehingga nak dihidang nanti.
Bahan utk hidangan :-
  • 2 bungkus mee kunig - di celur sekejap
  • daun sup - dihiris
  • cili merah - dihiris (boleh juga dihidang dengan cili hijau jeruk)
  • Limau kasturi
  • Bawang goreng
(kalau kekawan tak ada pes boleh intai resepi di entri ini Mee Bandung Muar Sedap )



Memang sedap pes yg kawan saya jual ni.. terasa makan mee bandung dari muar tu hehehe..
Tu yg keluar dari mulut isteri kawan saya tu masa nak balik .. 
"akak orang Muar ke? sedap sungguh mee bandung akak buat tu" tanya nya..
" ehh tak lah dik.. akak guna pes yg akak beli dari adik kat ofis yg kebetulan dari muar" jawab saya ~__^
Saya regukan dengan mee watan.. lagilah terasa halus dan lembutnya bila memakan.. anak2 pun suka, saya tengok memang sedap jer mereka makan sambal menambah.. :)


20 ulasan:

  1. Kalau tak hujan mungkin lagi bebas nak jenjalan Yati
    Bila hujan memang tambahlah sesak kat restoran mee bandung muar sebab makan masa hujan lagi syok, org duduk pun lama..

    Tak apa ada masa pergi lagi.

    BalasPadam
  2. sana memang sesak sungguh sekarang..tempat popular,.

    BalasPadam
  3. bestnye muar kak...tu mee siput tu mmg tredmark org johor tu...tempat lieya kt kluang susah nak cari skrang...tapi kt muar byk kan kak...suke sgt2 tu..tingat mase sekolah makan renyuk2 pastu campur sambal....abis tudung berlemoiiihhh ehehehehehhee....

    muar bab jjcm mmg best kan kak....pagi2 dah dpt sate...mane nak dpt tempat yg pagi2 dah bau sedap asap sate...kat muar ajek heheheheheeh

    BalasPadam
  4. Hamboi si lieyalatif punya komen...buat terliur aku T...jalan2 hari hujan namanya ni T...byk yg tak dapat ko rasa yer..tak per lah lain kali boleh repeat balik...

    BalasPadam
  5. kak pernah ke Muar lama dulu borong durian...

    BalasPadam
  6. pi muar kalu time musim durian mmg sgt heaven kak... dulu2 masa bujang lg kadang nk bajet takmo balik kg naik kte sendiri mmg naik bas n akan benti kt bus stand muar... dkt ngn restoren mee bandung pemes yg ada sate pagi2... aduhla...

    mee sanggul tuh mmg jajan jaman dulu2 kak... mkn cicah sambal merah mmg layan sgt.... skrg nih kalu tingin nk mkn mee sanggul tuh dana beli mentah kt rnr machap...

    paste mee bandung muar mmg sentiasa ada dlm simpanan kak hehehe... kalu takde rasa tak lengkap hehehe...

    BalasPadam
  7. Puas hati buat mee bandung sendiri guna periuk noxxa tu...wowwww patutlah tak jadi makan mee bandung kt kedai tu ye...sultan johor ada patut lah ramai hehhee...mesti kedai tu femes tu...

    BalasPadam
  8. 2 kali ari tu pi muar semata nk mkn je .. best betui mee bandung mak pon dan asam pedas kat tg emas tu ...
    naik bot pun ok je ....

    BalasPadam
  9. Mi sanggul menggamit memori zaman sekolah betullah, CH. Kalau tidak, habis aje prep, berlari pergi kantin nak beli mi sanggul. Bukan satu aje, dua, tiga dibelinya. Badan aje kurus (dulu) tapi saya memang kuat makan sejak dulu lagi. Hahaha!

    Pergi Muo mana boleh tak makan mi bandung. Tanjung ni memang tempat saya melenjan. Asal makpak datang melawat, memang ke sinilah saya. Kira bandar Muo ni bandar ke-2lah buat saya selain BP. Kalau saya dulu, ada satu port mi hailam di Muo ni cukup saya suka. Tiap-tiap minggu outing bantai mi hailam!

    BalasPadam
  10. Kak...kecur ailio nengok mee bandung tu kak. Memang best pakai noxxa kan ☺

    BalasPadam
  11. Mak barulah orang Muo, tanya CH, apa kes? Dia bukan orang Muo pun haha....Kita org Bakri CH dekat ngan MRSM.

    Alahai rindunya nak makan mee bandong Muo CH. Kalau org Muo buat mee bandong mmg tak buh fish cake atau pun fish ball. Kita buh benda benda fresh selain telor mcm daging, ayam, udang atau sotong. Tp antara benda benda tu letak daging bagi mak paling mabeles.

    Mee siput mmg femes zaman mak kecik. Betul ckp En Suami tulah jajan kitaorang. Tapi mak tak gu dgn sos merah kita gukan dengan sambal kicap. Masyaallah sedapnya weyh!!!

    Cuma kitaorang kalau balik Muo tak dpt jalan jalan sangat kat Muo, kang bising mak kat rumah tu huhu....so sebelum sampai kg kita kena ronda ronda dulu...

    BalasPadam
  12. suami saya sekarang keje kt Pengerang..

    BalasPadam
  13. Kakak pun dah lama tak pi Muo...kali akhir ke kolam air panas kat Gersik.
    Mee siput tu setiap anak balik u akak bekalkan utk jajan dorang tapi beli je memang dah ada dlm paket berserta sambal manis ....1.40 sepaket dalam ada 2 keping.

    BalasPadam
  14. Mak barulah orang Muo, tanya CH, apa kes? Dia bukan orang Muo pun haha....Kita org Bakri CH dekat ngan MRSM.

    Alahai rindunya nak makan mee bandong Muo CH. Kalau org Muo buat mee bandong mmg tak buh fish cake atau pun fish ball. Kita buh benda benda fresh selain telor mcm daging, ayam, udang atau sotong. Tp antara benda benda tu letak daging bagi mak paling mabeles.

    Mee siput mmg femes zaman mak kecik. Betul ckp En Suami tulah jajan kitaorang. Tapi mak tak gu dgn sos merah kita gukan dengan sambal kicap. Masyaallah sedapnya weyh!!!

    Cuma kitaorang kalau balik Muo tak dpt jalan jalan sangat kat Muo, kang bising mak kat rumah tu huhu....so sebelum sampai kg kita kena ronda ronda dulu...

    BalasPadam
  15. dah lama sangat tak merasa makan mee bandung!

    BalasPadam
  16. Waaaa!!. I loikeeee!.
    Byk kenangan di Muor ni.. especially dgn Mak mentua sbb dulu selalu mkn kat sana ptg2.

    BalasPadam
  17. mee bandung muar memang popular..lg2 pt pemes memang sentiasa penuh la..sy tak berapa suka sgt mee bandung muar ni pasal bau udang keringnya kuat sgt..klu yg tak boh udang kering memang peberet.hehe

    BalasPadam
  18. lama tak ke Muo... mee bandung sana, memang sedap.. tunggu bulan 4 ni, sampailah ke Muo lagi.. hehe

    BalasPadam
  19. Mee sangul dapnya. makanan dr Johor.. 1st time makan pun kat Johor..

    BalasPadam
  20. mi sanggul tu mmg feveret zaman sekolah . lagilah me sanggul yang disira pedas . selalu gak melejan kat tanjung tu masa study kat situ ...

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)