Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Rabu, 3 Februari 2016

RUGI oooo Kekawan.. cer baca .. 11% -> 8%




Contributors beware!
Assume monthly basic salary is RM4000
If your monthly EPF contribution is 11% ( RM440 ), taxable income = RM3560, income tax payable = RM77
If your monthly EPF contribution is 8% ( RM320 ), taxable income = RM3680, income tax payable = RM109

Conclusion : If you choose to contribute 8%, you will end up paying more income tax to the government, which will make the government richer.

Finance Minister Najib said this measure is meant to boost up the slow-down market, but from this example we see that the money does not go into the market.

Instead the money goes direct into the government's pocket through the greater amount of income tax that we will have to pay.
Obviously this measure does not help the market at all.

Contact your HR and tell them you opt to remain at 11% employee contribution...there may be a form to fill

Have made this post PUBLIC so feel free to share!

Sumber : WhatsApp

22 ulasan:

  1. sume ni di buat sebab depa ada kepentingan je kak...macam2 cara diorang pikir agar dapat sedut duit dari rakyat...setan sangatkan...rakyat di dahulu kan konon nye...tapi kite bole buat pilihan kan sama ada nak potong cam biase atau di kurangkan...moga dapat pembalasan setimpal pada pemimpin yg zalim

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Malinda..
      Bukan meningkatkan gaji kita..
      Meningkat bayaran cukai kepadanya.. huhuhu

      Padam
  2. Semua pekerja sykt tempat kakak bekerja remain 11% Yati
    Sebab beza 3% pun bukan banyak mana Yati
    Lainlah kalau gaji puluh-puluh ribu adalah nampak nilai kurang jadi 8%

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye benar kakzakie..
      Elok dikekalkan 11% untuk kita yg gaji bukan puluhan ribu kan kak.. :)

      Padam
  3. Mak dah tak kerjalah CH....so tak de beza pun huhu....

    Ginilah nasib seorang surirumah katanya hihi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huntung lah mak oiii..
      Tak de beza ye Nom..
      Surirumah yg enjoy Nom :)

      Padam
  4. Saya remain... untuk hari tua... heee

    BalasPadam
  5. betul tuh kak... mcm dana yg tak pilih kwsp tak kisah la yg keje swasta tuh...

    edy ada jgk cite... betapa ruginya tp betapa pandainya PM kite mengelentong rakyat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kelentong ye Dana hahahha..
      Nasiblah labu..

      Padam
  6. yang tak de EPF ni pun bengang jer dengar... ade jer cara nak kelepet duit rakyat. hubby mmg stay dengan 11% tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ayat kelepet tu tak menahan kakrose hahhaha

      Padam
  7. Gomen yg untung sebenarnya. Tak habis2 nak mencekau duit rakyat. Memang saya maintain dgn 11%. Tak nak tukar.

    BalasPadam
  8. Errr.. Che Mid tak bayo epf lama daaah..tapi memang tumpang geremmmm !!

    BalasPadam
  9. Sebelum ni cuba acah2 umur 60 baru dapat keluarkan... skrg depa bagi pilihan nak kurangkan caruman 3%... lepas ni tak apa lagi pulak rancangannya.

    BalasPadam
  10. betul tu kak yati..saya pon maintain 11%.. walaupon gaji saya tak kena income tax, tapi potong epf tu prnting. 8% kecik beno.

    BalasPadam
  11. Kak Zai bagitau anak2 maintain aje yang lama. Lepas ini entah apa lagi.

    BalasPadam
  12. Yang potong 11% tu pun belum tentu mencukupi bila kita dah tak kerja nanti, inikan pulak nak potong 8%. Saya lagi rela tak cukup duit daripada kurangkan potongan EPF, demi hari tua ^_^

    Saya dah siap hantar form tu nak kekalkan pada 11%. Tak mahulah saya bayar income tax lebih. Duit gaji lebih sikit pun saya taknak. Nanti lagi laju menonong ke shopping mall. Siapa yang rugi? Saya juga, bukan kerajaan tau!

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)