Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 29 Februari 2016

RESEPI APAM KELEDEK UNGU

Salam petang yg ceria kekawan :)

Buat apam keledek unggu pada hari sabtu petang.. konon nak bawa makan masa nak gader-gader dengan jiran tetangga group wasap tu.. saya ingat perjumpaan tu pagi rupanya petang pukul 2.00pm-5.00pm hahhaa.. punyalah rabun saya membaca mesej yg di post tu.. nampak sangat kilau emas kan.. *__*

Lepas tu hantar gambar kat group kata besok pagi akak bawa ni jer boleh tak.. lepas tu admin peringatkan.. petang lah akak oiii..

Anak-anak suka pulak .. sudah tingal sikit .. bila dia cakap petang lagilah budak2 nak ngap masuk mulut.. terpaksalah saya kena cari makanan lain utk dibawa petang ahad tu..


Saya ambil resepi ni di Blog My Kuali a.k.a kakrose  disini apam-keledek. Cuma kak rose guna keledek oren , saya guna keledek ungu yg itu hari beli.. adalah tinggal 3 biji tu.. jadi alang2 tinggal sikit tu elok lah di apam kan dia .. hahaha
Saya ni pun jenis yg malas tulis resepi.. jadi saya minta izin kak rose tempek resepi kat sini ye :)


RESEPI APAM KELEDEK


Bahan-bahan.

3/4 cwn gula pasir*
200 ml air*
1 helai daun pandan*(* masak sehingga gula hancur dan sejukkan)

2 cwn tepung beras (kak rose guna tepung gandum sepenuhnya...)
1 cwn keledek rebus (saya guna keledek oren, jadi takyah letak pewarna)
250 ml santan
1 cwn tpng gandum
sedikit garam
1 sudu kecil yeast
1 sudu kecil b.powder
pewarna oren* optional (kak rose x letak, tp cam pucat jer )

Cara-Cara.

1. Keledek rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan....sejukkan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.



Lemak berkrim apam keledek ni kekawan.. ye lah gabungan dengan santan memang sedap manis jadinya..
Macam anak2 tak suka kan.. Nabil yg disuka sangat kelepa tu.. manis, masin dan lemak semua bergabung.. 3 ketui pun tak cukup mak hainom oiiii :D


18 ulasan:

  1. Minum waktu petang dengan anak2 best ni.. ;)

    BalasPadam
  2. Seronok geder dgn kenkawan, untung kawan dapat kawan macam Atie. Nampak sedap patut, anak makan dulu :)

    BalasPadam
  3. sedapnya keledek ungu dimasak gitu...lengkap rasanya cantik pula.

    BalasPadam
  4. cantiknya warna apam keledek ungu tu...meriah...
    nak puji sangat, pertama kali julia lihat ada group wassup khas untuk jiran tetangga, seronok betul merancang juadah macam ni nanti...

    Terima kasih komen di blog julia ye...itulah rasa ralat tu masih menyelubungi sehingga kini...

    BalasPadam
  5. Cantik pun ye jugalah Yati
    Terpikat pulak kakak
    Kesian geng jiran tetangga Yati tak dptlah merasa
    Lain kali kena buat ni Yati bagi mereka menikmatinya:)

    BalasPadam
  6. cantik..kalau makan mesti lagi sedap...
    kak,nieyl ada tag akk :)

    BalasPadam
  7. Apam tu, buat breakfast pun sodap...buat minum petang pun sodapppp....hahaha

    BalasPadam
  8. Nampak menarik dan sedaop sangat. Tapi kakcik ni memang ada penyakit 'M' kalau bab buat kuih-muih...makan je kakcik suka... :)

    BalasPadam
  9. cantiknya... warna dia tuh menarik msti lemak2 manis gitu sbb keledek pun mmg udah manis kan....

    BalasPadam
  10. nape nampak mcm seeeedapp... nak secubit....

    BalasPadam
  11. cam terasa2 pulak kesedapan apam keledek ni kak...mesti lembut dan gebu je tu...mabeles

    BalasPadam
  12. nanti kaknoor nk try lom pernah buat yg unggu ni yatie

    BalasPadam
  13. rajinnya CH, nampak pun sedap tu, guna acuan puteri ayu kan :)

    BalasPadam
  14. Minggu sudah pun kitaorang baru bekfes dengan geng mommies taman CH.... Mak bawak puding hihi....Gasaklah ko pagi pagi makan desser hihi....

    Rajinnya hang CH....Kita jarang beli keledek kat rumah ni. Beli pun keledek Jepun, sebab mak teringin nak bako haha...

    BalasPadam
  15. Ingatkan nak gather-gather untuk breakfast ya rupa-rupanya untuk minum petang. Nasib baik cepat sedar. Anak-anak pun pandai. Mereka tau mama mereka ni kan rajin. Kalau habis, buatlah lagi ^_^

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)