Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Jumaat, 26 Februari 2016

SANYUM PATANG ... Faham ke tidak *__*

Salam Petang yang ceria kekawan..

Masa adik saya post wasap ni .. semua orang dok gelak2 dan mula lah keluar cakap minang dalam group tu.. Bila saya post kat wasap geng sekolah semua dok komen tergeliat lidah membacanya..

Kalau kekawan tak faham boleh mintak tolong blogger waeyenee.. Eye Nee lagi pekat minang inyo hahhaha



Penerbangan Minang Air.

Peramugari berucap di depan sebelum flight berlepas.

"Kepado atuek nenek apak amak mamak aciek abang adiek smuo.
Kapatabang ro janih boing tujueh tigo tujueh ampek ratuih. 
Juo awak ado duo urang pilot dan ampek urang anak kapal.
Ado satu pintu gadang kek balah dapan dan ado satu pintu kaciek kek belakang buleh guno kok ado belaku cameh. 
Setaruih ea den nak tunjuekan caro menabek tali pinggang. 
Madok kek den...
Iko pantieng...
 Jangan talopong jo..
Ambiek perhatian...
Tabek tali pinggang sampai babunyi badatiek tapi jangan katek bana. 
Kang tabik lo kantuik. 
Huru haro satu kapal kang.
 Salisieh malaikat ampek pulueh ampek, kok jadi kejadian cameh, ontok2 jo yo. 
Indak payah tepakiek telolong. 
Jalan elok2 ka pintu. Kok parlu terajun, terajun jo. 
Alah ado pelampueng gatah manunggu ke bawah. 
Itu jo. Kok ado yang innyu kacang mintak jo. 
Panghujueng eah selamat terabang ngan minang air. 
Kok batamu di lain kali."
 HAHAHA

Sumber : WhatsApps

15 ulasan:

  1. walaupun tergeliat dana suke....
    suke dgr org cakp ikut telo negeri or telo bangsa2 gini kak...
    tak tau naper...
    semestinya ke org negeri sembilan semua reti bahasa minang gini kak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau mak apak dorang cakap minang reti lah Dana..
      Macam arwah mak dan arwah abah akak..
      Kekadang lagi pekat dan halus minangnya..
      Tak faham jugak akak ni :D

      Padam
  2. Den xpham lebih bnyk dr pahamnye...jap nk g pggil translator kek mejo dopan...pure minang tu haaa....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha..
      Poie lah tanyo ita kek mejo dopan tu..
      Laie paham inyo indak..

      Padam
  3. HEH..HEH..GOLAK BOSAR DEN...
    LAWAK2..

    BalasPadam
  4. HAHAHAHAHA...tagalak den patang2 kor hah...iko kalau bakumpuo jo sanak awak kan T...pacah badarai galak...tali pinggang ditabek jgn katek bana..tabik lo kantuik...hahaha..adoiiiii haiii....

    BalasPadam
    Balasan
    1. HAHAHAHA..
      BAB TU PUN.. PACAH BADARAI DEN GALAK NEE..

      "Salisieh malaikat ampek pulueh ampek, kok jadi kejadian cameh, ontok2 jo yo.
      Indak payah tepakiek telolong. "

      Padam
  5. Tegeliat disusuli kebas lidah nak perabih ke ayat tu.. :D

    BalasPadam
  6. hahaha..terkial2 saya nak baca kak..tapi best saya suka bahasa dialek camni... :)

    BalasPadam
  7. Kikiki....nasiblah dapat laki sedaerah...kalau dapat laki minang tergeliat lidah den nak belajo. Satu lagi jenuhlah bergaduh ngan mak mertuo tiap kali balik kampung hihi...

    BalasPadam
  8. Aduhai! Walaupun tergeliat lidah nak ikut cara cakap, fahamlah juga sikit-sikit. Janji lepaslah kalau ada kecemasan. Kalau tidak, memang nangis-nangislah orang semua dah terjun kita gak masih melopong dalam kapalterbang!

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)