Assalamualaikum kekawan..
Selamat berehat dihujung minggu bersama keluarga tersayang :)
Sambal totok lah saya membesar dgn adik beradik 9 orang.. dah ramai kena lah berjimat cermat.. itu pun dah rasa nikmat sangat.. tu bila melintas pulak resepi ni di wall FB rasa nak mencuba pulak resepi ni.. jadi kita save dulu :)
SAMBAL TOKTOK
Bahan-bahan :
20 gm ikan bilis - digoreng garing
1 biji bawang besar - dimayang kasar*
10 - 15 biji cili api hijau*( kalau nak pedas boleh tambah)
1 in belacan* - digoreng
2 biji limau kasturi - ambil jus
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk mengoreng
Cara-cara :
Ikan bilis yang telah digoreng di ketepikan
Goreng sekali arung bahan yg bertanda (*) pula sehingga layu.. Kemudian satukan ikan bilis dgn bawang, cili dan belacan yang telah digoreng dan ditumbuk( tapi saya guna lesung indon yg digunakan dgn cara ditenyeh2 sehingga 80% hancur, tapi nak dapat kan lesung tu kena laa pergi indon..hehehe)
Masukkan kedalam mangkuk dan
perahkan jus limau dan perasakan garam dan gula secukupnya...
bertambah-tambah mkn nasi ni, kak ruby suka....
BalasPadamkaknoor hari2 ada sambal ni pun bestt dah tambah ulam timun ke or ulam2 segsr mmg menjadi ni
BalasPadamada sambal totok n ulam hbs nasi seperiuk sedar heh..heh..
BalasPadamsedaaaapnyer....must try resipi ni....
BalasPadamlama betui tk berblog...
Ooo.. sambal totok nama dia.. tun buat sambal belacan macam ni la.. mmg bertambah nasi
BalasPadamlesung indon tu camne rupa dia? saya bayangkan macam batu giling. :)
BalasPadamsorry..org citer sambal kita tanya lesung..hehee
Lama dah tak buat sambal totok ni...
BalasPadamsedapnyaaaaa keliur lah pulak
BalasPadamKakak kalau anak2 ada buat sambal totok ni sekali hadap je...
BalasPadamSkg ni kakak dah tak masak utk dorang ,kesian pulak jarang makan sambal2 apatah lagi sambal totok ni .
antara peberet kami juga ni..dh lama tak buat..malas pulak nak menumbuk.hehe..tp menu ni memang sangat sedap kan..berselera makan nasi tambah2 klu bulan puasa waktu sahur.
BalasPadamni pun feveret kami adik badik kak.... kalu ada smabal nih otomatik makan bertambah... nk diet nasi pun tibe2 blh tambah 2kali heheheh
BalasPadamsaya pon selalu buat sambal gini kak..tapi kiteorang panggil 'sambal ketuk' tengok bahan2 nye cam sama je tu...sedapppp makan dengan nasik panas...nak2 kalau ada kuah singgang atau lemak putih...fuh! terangakat tak henggat...hari ni nak buat la....kikiki...terliur sudah ni :)
BalasPadambaru buat semalam kak
BalasPadamSedapnya CH....awak ni mmg rajin masak ek?
BalasPadam