Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 22 Februari 2016

AGAR-AGAR SIRAP BANDUNG

Salam petang yg ceria kekawan :)

Pagi tadi entri Mee Bandung , petang ni kita cuci mulut pula dengan agar-agar sirap bandung ni .. ye dak..


Kisah buat agar-agar sirap bandung ni sebab nak dibawa ke majlis hari jadi anak buah biras saya tu.. macam tak best jer datang berlenggang macam tu kan.. jadi mencari lah resepi yg mudah utk dibawa kesana. Saya buat lah agar-agar sirap bandung tu dan puding roti marble coklat tu.. Tengok duduk semeja bersama lain-lain pencuci mulut .. eehhh sebelahnya nona manis lah.. kat situ lah saya merasa si nona manis.. memang sedap lah sangat..

RESEPI AGAR-AGAR SIRAP BANDUNG

Bahannya :-
  • 1 peket agar-agar serbuk
  • 1 tin susu cair
  • 6 cawan air
  • 1 sudu teh perisa ros
  • 1 cawan gula pasir
  • Sedikit pewarna merah.
Caranya :-
  1. Didihkan air dalam periuk, lepas tu masukan serbuk agar-agar, apabila dah tak berketul masukan pula gula. Kacau hingga sebati.
  2. Kemudian masukan perisa ros, pewarna merah dan kacau sekata.
  3. Akhir sekali baru dimasukan susu cair. Kacau sehingga mendidihkan, selepas tu terus tutup api.
  4. Masukan agar-agar kedalam acuan yg disukai.
  5. Selepas sejuk sedikit boleh disimpan didalam petiais.
  6. Siap utk dihidang.

14 ulasan:

  1. ya Allah kak..dugaaan ape kah yg akak berikan nieh..... puase2 ni lieya kalo tgk dessert mmg cepat jek tergoda...lagi2 agar2 gini..terbayang2 sejuk2 lalu di tekak....tgk bahan senang kak, lieya nak cube la nanti....

    BalasPadam
  2. Cantik..mesti sdap ni..😊

    BalasPadam
  3. style org tua2 dulu2...
    tok kita dulu selalu guna cuan cam ni .. tak pun yg nenas tu .....sedap mkn sejuk2

    BalasPadam
  4. CANTIK N SEDAP SEMUA MASAKAN YG DIJADIKAN BUAH TANGAN TU...

    BalasPadam
  5. Sedapppppnya tu musim pns gini

    BalasPadam
  6. sedap ni..simple sgt nk buat..lg2 cuaca panas cmni makan sejuk2 best sgt

    BalasPadam
  7. Canteknya agar2 yang yatie buat ni....walaupun agar2 simple je tapi bila pandai pilih acuan ,menambah selera org yg tengok nya...apatah lagi sedap sirap bandung.

    BalasPadam
  8. cantik.. rasa sayang nak makan dengan warnanya yang menawan.. mabeles ~

    BalasPadam
  9. cantik.. acuan skrg mmg cantik2.. buat rasa sayang nak makan..

    BalasPadam
  10. Berbunga-bunga hati tengok agar-agar sirap bandung penuh 'bunga'. Saya dah lama nak buat agar-agar, kejap agar-agar milolah, agar-agar laicilah, agar-agar sirap bandunglah tapi berangan aje. Buatnya tak juga! Tahulah saya nikan, CH. Very the busy melenjan aje kerjanya tau!

    Nanti kita datang meroyan nak up masakan sendiri, kita up penuh blog okey ^_^

    BalasPadam
  11. Amboi CH......mcm agar agar pengantin makan beradap sangat tau hihi....

    Baca entri agar agar sirap bandung ni, teringat tragedi dadih masa anakanda SA meniaga tau hihi

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)