Salam petang yg ceria ;)
Ini gara-gara tayangan blogger Kak Noor dan Kak Yon si Pangkin Nenek lah saya teruja membuatnya.. tambahan cuaca panas bedesing membahang ni.. memang sedap lah pekena bubur sum sum yg keluar dari petiais ni...
Nyaman jer lalu di tekak ni kan Kak Noor ;)
Resepi ni saya ambil dari kedua blogger tu... pastu diolah mengikut anak tekak anak beranak hahaha.. :D
Resepinya mudah kekawan.. bak kata pembantu saya chef Nabilah.. "Semudah 1 2 3 jer" *__*
RESEPI BUBUR SUM SUM
Bahannya :-
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan air daun pandan (kisar 5 helai daun pandan dgn 1 cawan air, tapis)
- 3 cawan santan
- 2 sudu besar gula
- Secubit garam.
- sedikit pewarna hijau
Caranya :-
1. Campurkan tepung beras, air pandan, santan, gula dan secubit garam, dan sedikit pewarna hijau, gaulkan mesra , saya guna wisker.
2. Masak dengan menggunakan api yg sederhana, kacau sehingga dia likat dan masak.
3. Kemudian masukan dalam acuan kecil atau boleh juga masukan dalam loyang, kemudian potong kecil2.
4. Sejukan sebentar kemudian masukan dalam petiais.
5. Bagi gula merahnya , saya guna gula melaka 250gm, 500ml air dan 2 helai daun pandan. Masakkan air dan gula melaka sehingga larut, bersama dgn daun pandan. Bila dah masak, tapis dan sejuk.
6. Siap utk dihidang.
Saya masukan dalam acuan puteri ayu ni.. setiap orang dalam rumah ni makan 3 biji seorang.. baru puas mentedarah bak kata Lieya Latif hahaha..
Jomlah kekawan merajinkan diri *___*
Sedapnya kak... ni yang terasa nak buat hujung minggu ni ..
BalasPadammenarik jer nampak....
BalasPadamBoleh cuba ni.... Tapi entah bila la nak sampi seru tu... ekekkek
betol tu makan bubur ni sejuk2 time panas2 camni memang heavan sangat2 >_<
BalasPadamBapak kakak suka bubur sum-sum ini Yati
BalasPadamTapi versi keluarga kakak biasa buat dua layer (putih/hijau). Masuk kat bekas transparent yg selalu org jual air tahu tu. Simpan lebih sikit. Nanti bila bapak nak dia ambiklah sebekas.
Nantilah kalau kakak rajin buat masuk bekas cantik-cantik macam ini:)
sedapnya bubur sum-sum ni
BalasPadammenarik pula warna hijau...biasa nampak warna putih aje
kalau masyarakat jawa, lepas rewang mesti ada bubur ni
perghh...memang terbaik!
kaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkk ape kejam sgt niehhh!!!...kuih peberet ni...mak lieya rajin buat nieh...die buat banyak2 siap2 boh dlm bekas taufufah tu pastu boh dlm esbok...nak makan amik jek tuang air gula...sejuk2 mmg layan kat tekak....
BalasPadamtapi versi akak menarik sungguh2...rajin betul siap beracuan2....gini kalo jamu kat org yg datang mmg bangga wooo sebab lawoooo heheheeheh....rasa dan rupe bersatu gituuuu kekekekeekek
Sedapnya yatie...hari panas ni memang sedap lah makan bubur sumsum ni bila dah disejukkan.Akak rasa nk buat pulak ...Tapi akak ni tinggal ber3 ,ntah2 akak buat mkn sendiri....tapi ok juga kan boleh simpan kat petisejuk.
BalasPadamcomellah kak...good idea pakai acuan puteri ayu...boleh letak air gula kat tengah kan..saya suka bubur sum-sum ni..
BalasPadamsedapnya kak bubur sumsum
BalasPadamSedapnyela hai..minum ptg ni syok juga....nmpk gayanya dpt tgokkk jerlah
BalasPadamCH, kita pun teringin jugak sejak baca blog diaorang tu. Dari sehari ke sehari nak buat tp belum terbuat. Gula melaka yg dah siap dari Dapur Desa pun dah beli tu.... Cuma sum sumnya je belum jadi hihi...
BalasPadamGlup...masuk ke tekak sedapnyanya.Cuaca panas apa saja yg sejuk memang sedap.
BalasPadamcantiknya guna acuan puteri ayu...
BalasPadamTerasa nyaman ja tekak...glup..hehehe
BalasPadamsedapnya... terliur lak.. hehe..
BalasPadamMmg semudah 123 ni ...
BalasPadamNur mmg berhajat nk buat tp hubby x suka pula...
Tgk versi yg ni ttp nk buat jugaa..mmg lawooo