Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 1 Mac 2016

Resepi MAJUK ^__^

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya..

Ini gara-gara teringin nak buat resepi orang MAJUK tu hihihi..
Nom.... sebab teringin nak masak udang butter nestum ko tu.. gigih CH gi cari nestum 3 in 1 tu tau.. 


Tapi CH ikut  puan kutu guna sotong sebab sutun tu jer yg ada kat umah hahaha..
Masak ni sama dengan chef Nabilah.. tau lah chef ni suka sangat dibelek-belek bahan2 nya tu.. 
"Mama, kenapa mama beli oat?"tanya nabilah
"Hah ! Biar betul kakak? "terperanjat saya dibuatnya.
"Tak pa mama, dia mix juga dgn nestum" ujar kak nabilah menenang kan hati mamanya *__*
Iyelah mana pernah masuk nestum ni kat rumah saya.


CH ni pun kategori MALAS juga nak tulis resepi T___T
Jadi kita printscreen dan tempek jer resepi tuan blog majuk ni.. printscreen ni pun chef nabilah tu yg buat.. sebab dia nak rujuk masa masak.. senang katanya ;)
Kalau tidak kekawan gi jer terjah blog mak .. hainom ni
ambil jer resepi kat situ ye..



Tadaaaaaa.... ~__^
Anak dara kita buat Sotong Munge Butter Nestum .. Nom oiiii
Suka dia berinovasi macam mama nya.. hahahha..

Perghhh.. memang sedap ko lieyalatif .. gi terjah cari udang ke sotong ke.. dgn nestum 3 in 1 ni..
Tak pun jom lah mummydearie ... kan Kak Ton suka susun udang dalam pinggan kan.. gi cari udang besor tu ye ~___^

25 ulasan:

  1. Perghh sedap dan menarik potongan CH, ala umah ada ikan potong ja ni, nak try gak la. Ada nestum biasa ja..majuk dah terpujuk CH :)

    BalasPadam
  2. haiii tak bleh jadi ni biler semua irg dah buat maka haruslah ana kene buat sama..kekeke..

    BalasPadam
  3. Hadoi!!! terliurnya. semua bahan dah ada tapi allergic tu lah yang membantutkan kerajinan nak buat ni...ngences je la jawapnya!

    BalasPadam
  4. waaaahhhh....nak try laaaa

    BalasPadam
  5. wow cantiknye kak sotong tu nampak betol2 cam munge la...saya tak penah potong sotong kreatif2 camni... :D

    BalasPadam
  6. ni yg rasa tak puas hati nk bt jgk lah menu majuk nih... dh ramai membe blog yg cube nih...

    lawo lah pulak nengok sutun tu dh jd bunga2 kak oi... rajin btl akak mendeko

    BalasPadam
  7. Oh baru tau ,sotong pun boleh juga ikut resepi org majuk tu ya...
    Tapi tengok sotong bunga tu pun dah menyelerakan...rajin yati buat kan.

    BalasPadam
  8. uih,,macam mables je tengok resepi ni...

    BalasPadam
  9. mcam2 ko masak yer T...minat sgt aku tgk ko kinari masak memasak ni...aden lauk dirumah tu balado jor la...sotong2 ko kalau den masak gaout pulak en suami tu....

    BalasPadam
  10. sabtu lepas buat jugak resepi ni kak..pon sama guna sotong..tp tak jadi sangat..huhuu..anak2 tak suka la pulak..

    BalasPadam
  11. saya nak cuba buat la...kerang goreng dgn nestum...hahaha

    BalasPadam
  12. Dah mula dah sana-sini masak udang dan sotong dgn nestum Yati
    Dedulu mak-mak kita sebenarnya dah buat tapi tak ada blog hihi..

    BalasPadam
  13. woo mmg berinovasi sgt resipi ni..hehe

    BalasPadam
  14. Nanti mak datang balik, nak gosok baju sekolah jap

    BalasPadam
  15. Mcm munge sotongnya..sukalah nur tgk...sure sedap niii

    BalasPadam
  16. Telan air liur saya tengok ha... lemak2.. sedapnye.

    BalasPadam
  17. Tengah bersantai santai ni..... hari ni baru dapat bw, semalam dah settle gosok baju boypren, hari ni lapang sikit
    Pakai sotong pun mmg sedap CH....Mak pun tgh berkira kira malas nak goreng dulu kalau masak guna sotong nanti. Sotong bunga tu kan mmg hang punya signature....dari dulu sampai la mmg rajin ko bungakan ek CH....Lagilah sekarang ni dah ada chef Nabila yg rajin menolong....
    hihi....

    Kita belum mengulang masak ni lagi CH sejak masak hari tu, tgh berkira kira nak masak jugak ni....
    Apalah agaknya benda yg mak nak nestumkan kali ni...
    Tapi kalau kerang mmg melampaulah hihi....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hah! Mak! Kita tahu...

      Mak nestumkan bawal cermin ajelah ^_^

      Padam
    2. Hish.....kacau jer tau dia ni CH....hihi

      Padam
    3. CH ....semlm kita dah try masak nestum sotong tak digoreng dulu...Kurang sedap ar....sebab nestum dia jadi lembik gitu....
      Nampaknya kena goreng sotong dululah baru menepati selera

      Padam
    4. CH goreng dulu sotong tu Nom..
      Bagi garing sikit dengan tepung jagung tu Nom..

      Nanti CH nak cuba dengan udang pulak..
      Yang pasti bukan dengan bawal cermin tu hahaa

      Padam
  18. Alahai, CH ni! Melampau tau ^_^ Ni mesti nak test try kita punya kecekapan memasak kat rumah ni. Kita ni barulah berkira-kira dengan lima jari ni nak buat ke tidak resepi orang merajuk tapi kenyang makan ni, tetiba dipelawa-pelawa suruh buat juga! Saya kalau udang tu mahu sekilo saya beli walaupun kat rumah saya aje yang makan sorang!

    Nantilah kalau kita rajin kita up entri. Kalau takda entri tu maknanya tak buat atau salah resepi. Hahaha!

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)