Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 17 Julai 2014

Ada-ada SAJA... Kisah Baju Melayu NABIL dan ABAH :)

Assalamualaikum kekawan ...
Alhamdulillah sudah 19 hari kita berpuasa dan esok bermulalah 10 malam terakhir yg dinantikan.. semoga kita mendapat maghfirah dari Allah S.W.T..


Seperti tahun2 yg sudah saya membeli baju melayu dua beranak di Jakel aje.. tahun ni ada Azizan Razak pulak bergandingan dengan Aaron Aziz.. Nabil kata dia nak baju melayu Aaron Aziz so beli lah utk dia.. saya beli masa hari isnin saya bercuti tu.. mereka bertiga sekolah.. Balik dari sekolah dia pun terus teruja untuk mencuba baju raya tu.. Warna tema tahun ni  light purple.. lembut jer mata memandang.. 
Balik semula pada baju melayu nabil.. baju dah sedang elok.. tapi tang seluar.. punyalah gelobos.. saya ambil saiz 5, kalau tukar saiz 4 nanti kecil pulak.. jadinya terpaksa saya hantar rumah kak lang saya untuk di alter seluarnya itu.. dah selesai masalah Nabil..

Ini pula baju melayu en suami.. pada mulanya saya ambil saiz M sebab tahun lepas en suami pakai saiz M.. tak sangka pulak tahun ni membesar bagai johan hehehe :) tak boleh masuk lengan .. sudah sangkut.. jadi hari selasa tu tukar saiz L dengan penuh keyakinan.. 
Sekali tu petang semalam en suami mencuba.. sudah ngam pada baju dan seluar tapi tang leher pulak ketat... udah jalan macam robot jer.. gelak terguling2 bebudak 3 orang tu.. kak nabilah kata abah dah macam orang pakai sakit leher jer tu kihkihkih..
Pagi tadi sesudah bersahur.. en suami kata nak tukar.. tapi tak nak lah saiz XL.. nanti gelobos sangat.. pastu saya kata pergi tukar pagi ni dan cuba disana.. kata hanya leher jer yg ketat.. :)

Itulah kekawan, bila beli ready made... ada saja yg kurangnya.. kekadang nasib jugak.. macam tahun lepas semuanya ngam..

Bagaimana dengan persiapan kekawan ye.. apa pengalaman beli baju ready made macam ni :)


28 ulasan:

  1. Suka tengok kaler tu...susah jugak kalau bli tp x fit ni kan, nasib baik boleh tukar. selamat ber pepel2 lah raya ni ya Yati.

    BalasPadam
  2. saya lastyear bli bj husband aaron...mula2 bli size L tp beso...p tukar size M...thn ni tk bli lg

    BalasPadam
  3. En CEO aku tak pernah pulak beli yg dah siap T...tak ngam katanya...mmg selalu dia tempah baju melayu...Aku pun thn lepas beli yg dah siap kat Jackel...tak sedap pakai T..thn ni aku beli kain dan tempah...

    BalasPadam
  4. cantik kak...skrg nie hampir settle..tggl sampin zareef ngan papa jer belum beli...

    BalasPadam
  5. Anak-anak mudah aje nak gelakkan abah mereka sebab mereka punya semua dah siap. Cuba kena pada mereka mesti tak happy...

    Abang jenis tak pakai baju Melayu Yati. Dia lebih suka berjubah, jadi senang sebab memang longgar kan..

    BalasPadam
  6. Untuk suami dan anak baju biasanya memang beli ready made..nak yg cantik design tu boleh cuba tgok kt Gene Martino..so far ok ..kain pun sejuk bila pakai.

    BalasPadam
  7. tempah tahun lepas kak...tp suami susut la pulak,.kenala tailor tu alter kecik kan sket...tahun ni nmpk nya beli aje la...suami punya aje belum ada lagi...yg lain dah ada

    BalasPadam
  8. Suami saya berjubah je, tak suka berbaju Melayu. Satu-satu baju Melayu yang ada masa nikah dulu :)

    Anak-anak pun ikut Daddy mereka, tak suka berbaju Melayu tapi saya tetap belikan juga. Biasanya saya pergi satu kedai di Semua House ni. Bajunya ready made tapi kita boleh alter on the spot kalau ada yang tak muat, terkecil terbesar sana-sini.

    BalasPadam
  9. assalam yatie..keluarga acik paling susah nak beli baju melayu readymade ni..masing2 bigsize hi hi..jalan selamat tempah..tapi tempah mahal ya amat..tu sebab tak boleh tukar tiap tahun..tapi disebabkan tahun lepas punya merah menyala..semua tak nak dah pakai lagi..tahun ni kena tempah lain

    BalasPadam
  10. salam ramadhan yati. saya selalu gak ready made jer. past tu suka last minute...thn ni pon belum cari lagi. warna tema2 ni jarang...hentam saja daaa, ikut kesukaan & pilihan masing2. hehe

    BalasPadam
  11. ye ar kak...baju siap cam tu la. emmmm cik abg akak semakin sihat sbb isteri dia selalu masak sedap2.

    BalasPadam
  12. wah cantiknya warna sedondong. farouk n ayahnya pn selalu sedondong tapi ibu n 4farahs pakai tema yg sama...

    BalasPadam
  13. cantiknye purple hihi..kitorang sekuarga wane kuning..tp husband x jumpe wane kuning, dibelinye warne coklat..hihihh

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum kak, hehe lawak je dengor anak2 kata abah dia jalan macam org sakit leher. hihiii memang gitu la resamnya kalau beli ready made kan. baju melayu ni leceh sikit.. last week sempat la pergi beli untuk suami. suruh dia test baju tu. alhamdullilah ngam dekat badan. murah pulak tu JJ buat sales sempena raya. hihiiii singgah menabung dove sini~~~

    BalasPadam
  15. salam kak... hehe... amboi anak2 tu gelak kan abah plak ya... susah jugak kan kak klubeli ready made ni, kadang ada je yg tak kena... hehe..cantik lah ligt purple ;)

    BalasPadam
  16. last week pulun jahit jahit baju raya sendiri dan anak..
    Hubby nyer, satu tempah kat kedai, satu lg tempah kat adik.. tempah jugaklah, dah kang kalau beli banyak komen plak

    BalasPadam
  17. tema pepel lembut ye..cantik kaler tu..persiapan kami biasa2 jekk

    BalasPadam
  18. tema pepel ekk..sama plak kita..

    BalasPadam
  19. wahhh, baju aaron aziz lg..gud taste..hehehe..

    falsya pakai baju recycle je tahun nie..sobssss..

    BalasPadam
  20. he3 kena try d sana jugak kak... nnt 2-3 kali berulang alik pulak ;)

    BalasPadam
  21. saya klu beli readymade confirm kain kena alter . klu tidak kena gulung byk kali lerkat pinggang tu jwbnya .

    BalasPadam
  22. cantik warna baju melayu tu... memang sepadan dengan sampingnya...

    BalasPadam
  23. Berapa RM tu CH?....okje beli kat Mydin jer hehe ....RM 60 henggit jer sepasang. Pink kuat gitu...bila dah byk pilihan mmg rambang mata betullah...berbelah bagi nak pilih warna

    BalasPadam
  24. baju raya tahun nih sume tmpah...tahun lpas beli siap je...

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)