Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Jumaat, 18 Julai 2014

KUEYTEOW GORENG BASAH.. emmm enaknya :)

Assalamualaikum kekawan..
Salam petang yg ceria  :)

Buat kueyteow goreng basah ni masa balik dari rumah FIL.. dah dekat pukul 5.00pm baru sampai shah alam.. dah tu penat bukan main.. sebab bershoping di Pekan Tangkak dengan mak andak en suami.. tak hingat kaki berjalan dah berkilometer dari satu kedai ke satu kedai..

Balik tengok dalam petiais ada kueyteow.. pastu bahan2 semua ada senang kerja saya.. keluarkan semua dari petiais, tunggu frozennya cair.. saya berkemas lah dulu barang yg di bawa balik dari rumah FIL tu.. ada saja yg dibekalkan oleh FIL ni, pisang emas, rambutan, manggis .. cili api pun sama dia bungkuskan ehe :)

Jom intai resepi saya yg mudah ini kekawan.

RESEPI KUEYTEOW GORENG BASAH

Bahannya :-

  • 1 bungkus kueyteow
  • sedikit daun kucai
  • 300grm taugeh
  • 1/2 ikat sawi
  • 4 s/b cili kering kisar bersama bawang putih dan merah
  • 3 s/b sos tiram
  • 3 s/b kicap pekat
  • 3 s/b kicap manis
  • 200grm udang
  • 1 cawan air rebusan kulit udang
  • 5 ekor sotong
  • 1 biji telur
  • daun sup 
  • cili merah
  • garam
Caranya :-
  1. Tumis cili kisar hingga wangi, kemudian masukan udang dan sotong, selepas tu masukan sos tiram dan kicap 
  2. Pecahkan pula telur dalam kuali kacau, kemudian masukan sayuran sawi, kucai dan taugeh, masukan air rebusan kulit udang dan garam.
  3. Kemudian masukan kueyteow, gaul sehingga mesra.
  4. Siap dan hidang bersama daun sup dan cili merah potong.

21 ulasan:

  1. alamak kak yatie ni buat JM terliur je tau hikss..petang ni nk try resipi ni pulak

    BalasPadam
  2. suka yg basah tk suka yg kering

    BalasPadam
  3. ada air rebusan kulit udang...x pernah la plak buat..

    BalasPadam
  4. nape la saya goreng kueyteow selalunya hancur...best kueyteow goreng basah2 mcm...teliur betuii ni hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masuk kueyteow tu akhir sekali Ana sebab kueyteow tu lembut mudah hancur, pastu gaul perlahan ajer..

      Padam
  5. ermmm dap nyer...boleh buat untuk berbuka...

    BalasPadam
  6. Sukka sgt..bsh2 lg sdp..

    BalasPadam
  7. wahhh..sedapnya KUEYTEOW GORENG BASAH ni kak.. sllu makan yg biasa je, yg basah ni jarang makan...

    BalasPadam
  8. assalammualaikum..sedapnyeee kak..sy memg suka mam kueh tiawwww goreng ni! nyum2 !terliuq bulan2 pose ni...

    BalasPadam
  9. kalau saya order kat kedai mesti ada tambahan kat belakang iaitu taknak pedas & takmau sayur yer.....

    BalasPadam
  10. basah2 sedap.. pastu kalau ade kerang lagi tambah sedap.. :)

    BalasPadam
  11. .tempohari akak baca kuey teow sup yatie ....akak try lah buat hemmm... memang sedap padahal akak tak minat kuey teow sebelum tu.....anak2 akak pun suka .cuma akak gunakan sup ayam dan campur bebola dan sayuran.kuey teow goreng basah ni tentu sedap kan....

    BalasPadam
  12. Berbuka KueyTeaw le kita yer...hehe....Kalu benda dah ada dlm esbok mmg semamg kerja kita kan Ch...

    BalasPadam
  13. sedapnya... best jugak sekali sekala berbuka dgn kue tiew...

    BalasPadam
  14. Saya lebih prefer koateaw basah dari kering, begitu juga bihun dan mee suka yg basah....

    BalasPadam
  15. saya buat basah tp bila masa berbuka kuah dah menyerap ke mi..camne kak yatie nak kekalkan tahap kebasahannye?

    BalasPadam
  16. Aduhai, terasa lapar pulak tengok kuey teow ni padahal baru hujung minggu lepas berbuka dengan kuey teow ...

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)