Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Ahad, 27 Julai 2014

Beberapa KESALAHAN semasa BERHARI RAYA..

Assalamualaikum kekawan..
Alhamdulillah dah 29 hari kita berpuasa.. insyaAllah esok kita akan menyambut Aidilfitri.. diharap kita dapat menjaga batas agama sewaktu menyambutnya.. saya kongsi dari FB untuk kita bersama muhasabah diri ye kekawan :)




Sebelum pulang berhari ingat pesanan ini. Jaga syariat seperti solat, bersalaman bukan mahram dan aurat. TOLONGLAH kurangkanlah menghadap phone/tab sahaja.

Satu hari nanti bila anak-anak sendiri balik rumah dan langsung tak pandang kita mahupun berborak sesama adik beradik sebab sibuk dengan phone dan sosial media masing-masing, jangan salahkan mereka. Sebab kitapun memang begitu dan kita yang ajar dari kecil. Muhasabah!

Bukan Mahram yg tak boleh salam masa raya:
Lelaki:-
1. Isteri kepada adik beradik bapa
2. Isteri kepada adik beradik emak
3. Adik beradik perempuan bapa mertua
4. Adik beradik perempuan emak mertua
5. Anak perempuan adik beradik isteri
6. Kakak Ipar
7. Adik Ipar perempuan
8. Sepupu perempuan
9. Sepupu Ayah (perempuan)
10. Sepupu Emak (perempuan)
Perempuan:-
1. Suami kepada adik beradik bapa
2. Suami kepada adik beradik emak
3. Adik beradik lelaki bapa mertua
4. Adik beradik lelaki emak mertua
5. Anak lelaki adik beradik suami
6. Abang Ipar
7. Adik Ipar Lelaki
8. Sepupu Lelaki
9. Sepupu Ayah (lelaki)
10. Sepupu Emak
Kadang2 kita terlupa. Nampak mcm boleh tp sbnrmya tak boleh
P/s : harap kita dapat laksanakan supaya dosa tak bertambah
L

11 ulasan:

  1. nampak simple, tapi bagus utk peringatan bersama :)

    BalasPadam
  2. betul.. kita kadang kadang terlepas pandang yang simple ni.
    thank you share..

    BalasPadam
  3. kadang kadang kita terlepas pndang

    BalasPadam
  4. Terima kasih kak yati kongsi info dan ilmu ni

    BalasPadam
  5. salam aidil fitri Nur, maaf zahir batin, moga kita beringat selalu..

    BalasPadam
  6. itulah kan, terkadang perkara ni kita sedia maklum tapi buat2 tak nampak.....

    BalasPadam
  7. SALAM IDUL FITRI, MAAF ZAHIR BATIN...hrp masih belum terlambat...

    BalasPadam
  8. Salam eidul fitr yg terlewat seminggu....

    BalasPadam
  9. bab bersalam ni kadang terlepas jugak :(

    BalasPadam
  10. Terima kasih mengingatkan CH...

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)