Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 8 Julai 2014

BUBUR JAGUNG CHACHA DURIAN.....emmmm lazatnya :)

 Assalamualaikum kekawan..
Salam petang yg ceria :)

Pemanis mulut kata orang tu.... emmmm memang manis durian tu.. bubur jagung chacha durian ni buat pada hari ahad tu hari.. kan hari sabtu tu en suami memborong durian (cerita disini borong durian). Jadi masa pagi ahad tu pergi pasar tani.. saya beli pulak jagung..


Jadi jagung tu saya regukan bersama tepung chacha dan durian tu.. semerbak bau durian tu semasa saya buat bubur tu kekawan .. buat banyak sikit.. bagi jiran depan rumah dan sebelah rumah pulak :)
Jom intai resepi yg mudah ini kekawan :D

RESEPI BUBUR JAGUNG CHACHA DURIAN


Bahannya :-

  • 1 cawan tepung cha cha
  • 3 tongkol jagung (diricih-ricih seperti gambar)
  • 8 ulas durian (terpulang kekawan nak letak banyak mana ye)
  • 1 1/2 ketul gula melaka
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 cawan santan cair
  • 3 helai daun pandan- di simpulkan
Caranya :-
  1. Rebus bubur chacha sehingga empuk, dah siap, lalukan kat air dan toskan.
  2. Masak gula melaka dan gula pasir bersama 1 cwn santan cair, tapiskan.
  3. Masukkan santan cair selebihnya ke dlm periuk bersama jagung, masak jagung hingga empuk dan tambahkan daun pandan yg di simpul.
  4. Masukkan pula air gula tadi. kemudian masukkan bubur chacha yg telah direbus tadi bersama durian, kacau sebentar, lepas tu masukan santan pekat dan gaul sebati.
  5. Biarkan mendidih sambil di kacau rata. Setelah siap, tutupkan api dan bolehlah di hidangkan.

28 ulasan:

  1. sedapnyee..lagi2 tengok time tghri cmnie..huhuhuhu

    BalasPadam
  2. durian menyelerakan lagi tu, rajin Nur masak sedap-sedap untuk keluarga..

    BalasPadam
  3. 1st time tgk lepak durian & jagung.. pasti sedap ni sis..

    BalasPadam
  4. Sayang ai bukan penggemar durian.. hehehe..

    BalasPadam
  5. belum pernah buat mcm sedap jer...nak kena buat juga ni..ada durian lagilah

    BalasPadam
  6. wahhhh ini 3 dalam 1 kekdahnyer kak... yg penting sedap kan...

    BalasPadam
  7. Alahai, ini kali kedua hari ni saya baca pasal bubur jagung + durian ni. Tak menahan lapar dah ni :)

    BalasPadam
  8. semalam baru mertua bagi durian...nti boleh try buat hehe :)

    BalasPadam
  9. nampak sedap. tapi saya belum pernah makan lagi yang macam ni. selalu makan yg asing2 punye.

    BalasPadam
  10. Bercerita tentang bubur tiba2 sy teringin pengat pisang.. :D

    BalasPadam
  11. satu gabungan yg menarik....warna warni lagi....budak2 tentu suka ni ...bolehlah akak cuba buat nanti ..

    BalasPadam
  12. kalaulah berjiran dgn Yati..bestnya..:)

    BalasPadam
  13. kak rose buat gak semalam... tp sudahnya mama sorang yg makan.

    BalasPadam
  14. salam Kak.. wahh nampak sangat sedap.. belum pernah masak ni..:)

    BalasPadam
  15. selamat menjalani ibadah puasa ...

    BalasPadam
  16. uit..sedap..pastu cecah dengan roti..cukup lah utk berbuka..terliur kak..

    BalasPadam
  17. Sedap bubur chacha durian..

    BalasPadam
  18. ermm...bau harum durian n pandannya sampai sini...hahaha..

    BalasPadam
  19. wah... sudah lah jagung... durian pula... :D

    BalasPadam
  20. Assalam yati,
    waduh dah malam baru dapat jalan2...
    nasib baik jalan malam..kalau jalan siang nampak bubur jagung dan durian ni pasti
    telan air liur berkepol2..hehehe

    BalasPadam
  21. baru je masak bubur durian hari ni..yg ni ada chacha mesti lagi best..skang durian mmg tgh murah..en suami beli rm10 dpt 8 bijik..ada lagi 2 bijik nak buat apa ntah

    BalasPadam
  22. salam yati
    dh pagi baru dpt kesini..wahh sedap ne..ada durian kg..kt sini pun musim durian

    BalasPadam
  23. Bubur kat rumah ni kurang lakulah CH.....kalau buat juga ada kena buang sebab oke makan sesorang. Buat bubur ni kalau nak bagi jiran mmg berbaloikan sebab dia ni muai

    BalasPadam
  24. dah lama tak makan bubur chacha

    BalasPadam
  25. sedapnya yatie.acik biasa jagung durian je..tak de cha cha

    BalasPadam
  26. owh campur durian dan jagung sekali.. boleh try jugak ni.

    BalasPadam
  27. rajin akak.masak..mcm.mcm ada

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)