Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 8 Disember 2015

Masak Lomak Cili Api Daging Salai by Noxxa

Salam tengahari yg ceria kekawan :)
Lunch apa tengahari ni ..


Masak Lomak Cili Api Daging Salai ni.. masa hari Rabu yg lalu.. ialah dah cuti menjaga Nabil berkhatan tu.. Daging salai ni punya lah lama bertapa kat dalam frozeen tu , daging salai korban tu hari.. teringat pulak komen Daddy Ziyyad "Dah patut pun dimasak tu kak" hahaha.. masa saya masak kari daging itu hari.. Akak gagah jugak memasak  DZ.. utk en suami akak ni.. 
Masak lomak kali ni versi dah podeh punyo.. sobab en suami pun perut dah tak boleh makan podeh-podeh laie.. ~__^

Apa lagi saya gunakan lah Cik Noxxa saya dengan jayanya.. membantu saya masak dengan cepat..
Jom intai resepi masak by Noxxa ni..

RESEPI MASAK LOMAK CILI API DAGING SALAI

Bahannya :-
1 Kg Daging Salai di hiris sederhana
1 mangkuk santan Cair
1 mangkuk santan pekat
1 biji cili merah*
5 biji cili api*
3 biji bawang merah kecil*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
1 inci halia *(*ditumbuk lumat, saya suka tumbuk dari blend)
2 batang serai - dititik
1 keping asam keping
1 helai daun kunyit
3 biji kentang - dipotong 4 (saya regukan dgn kentang jer)
garam secukup rasa


Caranya :-
1. Satukan bahan tumbuk, daging salai, santan cair, serai, asam keping dan kentang.
2. Kemudian tekan butang HP sehingga 25 dan tekan butang On/Off tu. Tunggu sehingga bif berbunyi.
3. Release kan wap nya.

4. Kemudian tekan butang Stir Fry ( tengok gambar tu.. elok jer dia mendidih)
5. Masukan santan pekat, daun kunyit dan Garam, masakan selama 5 minit, kacau selalu takut pecah santan.
6. Apabila semua secukup rasa boleh tekan tekan butang On/Off tu. Siap utk dihidang tu..


Tengahari tu.. punya lah berselera anak-beranak makan.. Jeeha paling suka sebab tak pedas.. Jeeha ni pun perut sensitif juga.. kejap je nanti sakit perut.. saya ambil juga 2 - 3 ketul.. hahaha teringin juga tu.. 

15 ulasan:

  1. aduhai...sedapnya makan ngan nasi panas...

    BalasPadam
  2. Daging tu cepat empuk yer. Mmg sedap betul nampaknya tu

    BalasPadam
  3. Sodap e gulai daging salai, kalau ada belimbing buluh lagi la terangkat kan...glupppp!

    BalasPadam
  4. sedapnyeee..senang nyeah kak ade noxxa nie..cepat je tgk masaknye..

    BalasPadam
  5. SEDAPNYA TERASA-RASA DI LIDAH...

    BalasPadam
  6. Masak lemak cili padi ni kegemaran anak bujang saya. Saya kurang sikit kecuali kalau masak lemak ikan masin dan nanas. Itu barulah saya makan tak ingat keluarga yang kelaparan ^_^

    BalasPadam
  7. Waahhh.. senang keje. lepas nih kalo Zura beli periuk Noxxa nih, Zura belajar ngan akak lah camner cara nak guna. hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mai Zura beli ngan akak piuk noxxa nih. Pm 019-2494819 tq

      Padam
  8. baguslah periuk ni ye..pelbagai kegunaan

    BalasPadam
  9. perghhhh....itu ari saya pernah rasa untuk kali pertama dalam hidup masak lemak daging salai nie. rupanya sangat sedap.... rugi bertahun2 nikmat dalam hidup nie sebab baru cuba masakan ni

    BalasPadam
  10. Sapa yg nakmemiliki piuk ajaib nih akak boleh jual harga kaseh-sayang...pm akak di 019-2494819. Tq

    BalasPadam
  11. akak tenkiu bg tips camna nak masakan DAGIN SALAI NOXXA NI.. saya budak br ada noxxa sume nya google hahahhaa

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)