Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Sabtu, 26 Disember 2015

POKOK D HIZARD.. berhati-hati dgn tumbuhan ini.

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi..

Saya kongsikan dari wasap group.. moga kita lebih berhati-hati

Anak perempuan Besan saya (umur 31 thn) baru meninggal semalam sebab oleh leukimia. Arwah dpt leukimia ni semasa buat Master in botanical kat USM semasa mengkaji sejenis tumbuhan ni. Rakan se research beliau dah meninggal tahun lepas atas hidap penyakit yg sama. Arwah dpt bertahan hingga semalam. Memang telah disahkan oleh pihak USM dan pihak Kem Kesihatan yg punca mereka dpt leukimia tu adalah dari tumbuhan yg kedua2 pelajar Master ni buat research on .... Jadi ceriter pasal pokok yg D Hizzad sebut tu mungkin ada kebenarannye.
 Bole myebabkn cancer
Cina dh tau ttang bahya pokok ni..tpi dia share d surtkbar Cina aje. Yg melayu..rmai x tau..wat perhiasn pokok ni d rumh..

Perhatian. Jika anda ada tanaman ini dirumah, sila musnahkannya dengan membakarnya sebelum ia berbunga. Debuan pada bunganya menyebabkan kanser pada keluarga.
Copy group sebelah

20 ulasan:

  1. Ohh.. nampak cantik, tapi berbahya kan kak..

    Rasa macam pernah terbaca, tapi ignore je time tu...

    BalasPadam
  2. i ada satu.. ingat nanti nak buang lah... bahaya gak kan..

    BalasPadam
  3. Terima kasih, share pasal pokok ni. Rasa macam pernah tengok. Nasib baik kat rumah takde.

    BalasPadam
  4. Allahuakbar...rasa penah tengok pokok ni kat rumah saudara raya hari tu tapi dah tak ingat kat rumah sapa... :(

    BalasPadam
  5. ini pula ya pokok yang di maksudkan..terima kasih infor

    BalasPadam
  6. Kakak dah lama tanam pokok ni yatie...bila dpt tau je dari fb baru2 ni kakak terus suroh abng buang jauh2.Kat tpt kakak ni ramai jiran2 yg tanam.

    BalasPadam
  7. Umah sy pon ada..blik ni kna buangla..huuu

    BalasPadam
  8. Umah sy pon ada..blik ni kna buangla..huuu

    BalasPadam
  9. Rumah Nani memang tak ada pokok2. Hehehe

    BalasPadam
  10. tq info kak..rumah yan tak ada pokok ni

    BalasPadam
  11. Ada istilah post hoc ergo propter hoc (sesudah itu, maka karena itu). Ini merupakan kesalahan berpikir karena melihat peristiwa yang terjadi sesudah adanya sesuatu, lalu menganggap sesuatu itu sebagai sebabnya. Padahal tidak ada hubungan sebab akibat di antara keduanya.

    Jika seseorang wafat sesudah melakukan shalat, maka tidak dapat kita mengatakan shalat sebagai penyebab kematian. Justru banyak orang merindukan wafat di saat shalat, tetapi tidak dapat meraih kemuliaan itu.

    Tanaman tersebut merupakan rumpun Zamia. Ada Zamia furfuracea, ada Zamia yang lainnya lagi.

    BalasPadam
  12. setiap makhluk akan merasai mati...sekrg sedang berckp tentang sains...yg mana ilmu sains juga dtg dari ALLAH..

    BalasPadam
  13. Apakah sumbernya dapat di percaya???

    BalasPadam
  14. Sy mmg tanam byk bunga. Trpksalh brpisah dgn bunga jenis ni esok hr. Tk nk ambik risiko. Tqvm.

    BalasPadam
  15. Sy mmg tanam byk bunga. Trpksalh brpisah dgn bunga jenis ni esok hr. Tk nk ambik risiko. Tqvm.

    BalasPadam
  16. Nama pokok pon mcm menakutkan...D Hizard...Tukar 'i' tu kpda 'a'... Bunyinya Hazard..

    BalasPadam
  17. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Zamioculcas

    BalasPadam
  18. Mmg betul ke??ade kesahihan sains yg mmbuktikan pokok tu beracun??

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)