Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Rabu, 15 Jun 2016

CIKEDUT by Chef Nabil πŸ˜†πŸ˜€ ~__^

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan dikurniakan kesihatan yg baik hendaknya :)

Semalam elok pulak sampai rumah awal.. pukul 5.00pm dah sampai.. lagi pun malam ni Najeeha ada tuisyen.. tak lah kita berbuka dan solat di masjid..
Jadi semalam masa berbuka mereka minta nasi goreng china jer..
Aduhai senang banyak kerja mama :)
Tapi saya masak juga nasi putih , nasi yg buat nasi goreng tu , nasi lebih sahur pagi tadi..
Lepas tu adik ipar ada pulak kasi spaghetti Aglio Olio tu..
Kakak nabilah pula goreng kerepok .. 
Pastu ada pulak bubur lambuk yg en suami ambil dari masjid..


Yang nabil pula nak dadih.. mujur saya ada beli dadih readymade..
Sukalah dia dapat membantu saya di dapur tu..
Setakat ini .. Alhamdulillah tak tinggal puasanya ..

Sudah tentu perisa coklat kegemaran anak-anak kan..
Mudah sangat caranya .. Didihkan 1 liter air, lepas tu masuk kan serbuk dadih tu.. tunggu mendidih lagi.. siap lah ..
Apa lagi bangga lah si Nabil dapat membuat dadih ni..


Permintaan mereka hendak membuat dadih Cik Kedut :)
Mujur botol cikedut tak dibuang..
Boleh recycle semula..
Satu jer pun botol cikedut tu pun hahahha..
Yang dua botol tu lagi ..
Botol beli madu ikhtiar tu..
En suami suka menyimpan botol-botol ni :)
Yang saya punya dalam bekas love tu ..
En suami yg bekas warna kuning hahhaha..
sungguh diskriminasi kan disitu :D



19 ulasan:

  1. sedap kan, dulu time mula2 glamer berbotol2 saya beli. huhuh

    BalasPadam
  2. Sempat lagi buat dadih balik kerja ya yatie..rajin sungguh.
    Akak pun boleh katakan hari2 ada je nasi goreng disebabkan nasi sahur pasti berbaki.
    # yatie...resepi kerabu tomato tu akak ala kadar je sebab mkn sorang.Cuma tomato yang dibuang isinya ,bawang merah ,cili,serai semuanya dihiris.Masukkan ikan bilis goreng yang ditumbuk kasar.Gaulkan tambah secubit garam...siap.

    BalasPadam
  3. Botolnya boleh lebih kurang sama pulak tu Yati:)
    Biar bagi peluang Nabil ke dapur juga nanti dia pandai kalau kakak-kakak tak ada mama/abah kerja boleh buat sendiri.

    BalasPadam
  4. rezeki semuanya..alhamdulillah

    dadih... anak2 suka sgt dgn dadih coklat...hehe...

    BalasPadam
  5. rajin nabil membantu...
    dadih coklat sedapnya...
    klau ank nur suka sgt ni

    BalasPadam
  6. wah nabil buat dadih...lama xbuat dadih

    BalasPadam
  7. wahhh senang kan nak buat dadih nie..nak beli jugak la yang segera

    BalasPadam
  8. nasi goreng menu paling senang, tak susah2 nk pikir lauknya.

    rajin nabil, bila diberi peluang tolong mama, suka lah dia ye kak.

    BalasPadam
  9. hehe..semangat chef nabil buat cikedut =)

    saya nak alamat rumah boleh dak? nak hantar something
    alamat tu bagi kat email saya pun boleh, blues.fren@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihi
      nak dapat apa lah akak ni ye YY..
      Ok nanti akak email alamat ye..
      Terima kasih ingat kat akak :)

      Padam
  10. kikiki...nasib baik somi akak tak nangis guling2 sebab bekas dadih dia paling kecik...hahaha...pandai la Nabil ni pose pon tak ponteng...bleh jadi menantu aunty nanti...larikkkkkkk

    BalasPadam
  11. yummy...masa mula mula dengar nama cikedut tu, mmg tfikir apakah bendanya....smpai ke hari ni xde peluang nak bli..asik sold out je...

    BalasPadam
  12. sedapnya kalau makan sejuk sejuk waktu berbuka ni . jangan kata anak anak, mak budak pun join sekali

    BalasPadam
  13. Biasanya portion tukang masak paling sedikit tapi kali ni bolehlah minta paling besar, dah namanya si Nabil yang buat.

    Tapikan CH, beza sangat saiz love dengan yang bekas kuning tu tau? Queen control ke apa ni? Mentang-mentanglah dadih dia yang beli! Hahaha!

    BalasPadam
  14. Buat sikit je ek CH....Satu bekas dapat 5 bekas tu eh. Cik Kedut tu apa? dadih ke? Macam macam tau sekarang ni. Nama tak komersial langsung haha.....

    Kecik kecik dah minat memasak, senanglah kerja mama ko Nabil.... boleh goyang kakilah nampaknya

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)