Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya :)
Hari tu saya ada buat kuih sago kelapa kan.. disini
Jadi ada lebih sebahagian nya didalam peti ais..
Oleh itu mari lah kita olah menjadi Sago Gula Melaka Bersantan..
En. suami suka makan dengan gula melaka ni daripada makan dengan kelapa..
Kena lah pulak merajinkan diri tambah santan kelapa dan gula melaka tu..
Senang jer kan.. rebus jer gula melaka seketul dalam air tu hahahha..
Bila Nabil makan yg ini.. dia kata macam rasa cendul lah mama.. sedap sangat.. boleh tambah lagi tak..
saya sendiri pun menambah dua lagi sagu tu.. saya kan masuk dalam bekas puteri ayu tu.. jadi dah 2 hari dalam petiais itu..
sedap lah makan sejuk2 tu..
Boleh juga untuk manisan utk berbuka puasa nanti kan kekawan.. ;)
Resepi sagu tu sama jer.. masa saya buat tu manis-manis buah ajer.. tapi kalau nak buat sagu gula melaka ni jangan diletak gula tu jer :)
Moh lah kita tengok resepi yg cuma tambah santan dan gula melaka ni..
RESEPI SAGO GULA MELAKA BERSANTAN
Bahannya :-
- 1 cawan sagu - saya beli yg dah siap warna merah
- 1 1/2 cawan air
- pewarna merah ~ saya guna pewarna sirap ros
- Daun pandan
Caranya :-
1. Rendam sago selama 10 minti dan toskan.
2. Masukkan air, pewarna dan daun pandan dalam periuk, masak sehingga air mendidih.
3. Masukan sagu dan kacau hingga kembang
4.Angkat dann masukan dalam acuan, saya masukan dalam bekas seri ayu tu.
5. sejukan dan petiais, apabila sejuk bolehlah dikeluarkan dan hidangkan bersama santan dan gula melaka.
*untuk sago hijaupun sama seperti diatas
MANISAN GULA MELAKA
Bahannya :-
- 1 ketul gula melaka
- 1/2 cawan gula melaka
- 1 cawan air
- 1 helai daun pandan
Caranya :-
Satukan semua bahan, masak sehingga gula larut dan pekat , kemudia tapis, letak dalam bekas .
SANTAN
Bahannya :-
- 1 cawan pati santan @ susu cair
- secubit garam
Caranya :-
Saya buat kelapa tu saya perah bersama air masak suam, dan ambil pati pekatnya, kemudian masukkan secubit garam, untuk rasa lemak masin jer.
Cara menghidang
Keluarkan sago dari acuan, letakkan dalam mangkuk atau piring, curahkan gula melaka dan santan ikut suka kekawan lah..
Hendak manis letak banyak gula tu ..
Tapi jaga2 jangan sampai potong kaki pulak hahhaha..
Selamat Mencuba ~__^
penah buat dulu hntr ke opis. masing2 mcm jakun je bla 1st time mkn kuih ni ;-)
BalasPadamassalamualaikum
BalasPadamsinggah pagi
fav ni...kalo ltk dlm peti ais sejuk2 pn sodap
BalasPadamakak memang suka buat saya gegar jiwalah...hehe
BalasPadamsedapnya. ni kalau time sejuk makan, perghhh
nikmatnya! =)
Haaa... kalau versi ni rumah kakak selalu buat Yati
BalasPadamMakan dgn kelapa kakak tak pernah buat.
ni hidangan wajib puasa nanti.
BalasPadamGanti kan dengan susu cair sedap agaknya yatie,sebab kat rumah akak jarang guna santan ,abang tak makan.
BalasPadamSedap kan kalau dimakan sejuk.
sedapkan kak yati
BalasPadamsaya biasa makan yg berkelapa tu
yg begini 1st time makan di ofis
kawan bawak tp dia guna susu cair
siap ajarkan lagi cara2 nak makan
Makan sejuk-sejuk ni nikmatnya alahai, CH. Eh, rasa macam berpuasa ajelah tengok makanan semua pun menyebabkan air liur meleleh-leleh!
BalasPadamfirst time makan, terus jatuh cinta.. dengan sejuknya.. sedap nyaaaa
BalasPadamsdp layan time panas2 nih kak
BalasPadamYang ni memang tak boleh tahan tambah2 bulan posa.. hahaha.. selamat berpuasa buat norhayati sekeluarga..
BalasPadamTerima kasih atas resepi..sedap 2 dan boleh cuba..jemput singgah blog saya ea.. dirawanhartawan.blogsport.com
BalasPadam