Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 6 Februari 2014

KETIKA KITA MENGELUH.... ALLAH MENJAWAB....



Assalamualaikum kekawan... moga sihat & ceria :)

Saya ambil ni dari FB... maka nak pula berkongsi di blog kecil saya ni... Jom kita muhasabah diri... 








Sekadar Perkongsian:
...................................................................................................................................................................

ketika kita mengeluh; 'eeeeiiii, aku penat sangat......'

ALLAH menjawab; 'Dan KAMI jadikan tidurmu istirehat' (AN NABA' : 9)
...................................................................................................................................................................
ketika kita mengeluh; ' beratnya dugaan ni, tak sanggup rasanya aku...'

ALLAH menjawab; 'AKU tidak membebani seseorang, melainkan apa yang terdaya olehnya' (AL BAQARAH : 286)
...................................................................................................................................................................
ketika kita mengeluh; 'Serabutnyaaa...'

ALLAH menjawab; 'Sesungguhnya dengan mengingati KU hati akan menjadi tenang' (AR RA'D : 28)
...................................................................................................................................................................
ketika kita mengeluh; 'apa yang aku buat ni semua sia-sia'

ALLAH menjawab; 'sesiapa berbuat kebajikan sebesar zarah, nescaya akan dilihat NYA (dalam surat amalannya).. (AL ZALZALAH : 7)
...................................................................................................................................................................
ketika kita mengeluh; 'tak dak soeang pun yang nak tolong aku......'

ALLAH menjawab; 'Berdoalah (mintalah) kepadaKU, nescaya AKU perkenan doa permohonanmu..' (AL GHAFIR : 60)
...................................................................................................................................................................
ketika kita mengeluh; 'aku sedih sangatttt..'

ALLAH menjawab; 'Janganlah kamu berduka cita,sesungguhnya ALLAH bersama kita..' (AT-TAUBAH : 40)

janganlah banyak mengeluh, banyakkan bersabar dan teruskan kehidupan ini dgn TAQWA..
 

8 ulasan:

  1. Thanks share kak!niesa bila stress2 suka baca ayat2 ni supaya sentiasa muhasabah diri..La Tahzan,innallah ma'ana.. :)

    BalasPadam
  2. satu perkongsian yang baik..tq yatie

    tapikann dah terbiasa pulak dok mengeluh.. " Ermm.. takde idealah nak up date n3" hehe..:D

    BalasPadam
  3. Perkongsian yg sangat bermanfaat kak... kesimpulannnya jgn suka mengeluh... Allah tak suka pada hamba-NYA yg suka mengeluh...

    BalasPadam
  4. Perkongsian yg bermakna...tq yati

    BalasPadam
  5. InsyaAllah, moga kita sntiasa mengingati Allah dlm setiap kehidupan ini....

    BalasPadam
  6. Ya Allah jadikanlah kami insan yang sentiasa bersyukur...

    BalasPadam
  7. terima kasih saling ingat mengingati ^_^ muhasabah diri ini

    Luangkan sedikit masa untuk vote blog acik yang tercalon bagi favorite lifestyle blog Cara vote di sini

    BalasPadam
  8. tima kasih yatie atas perkongsian...

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)