Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 12 Jun 2014

Day 3 # Part Akhir :: MEDAN ~ MASJID RAYA dan KEK LAPIS AMBON...

Assalamualaikum kekawan .. Moga sihat dan ceria :)

Rupanya saya tak habis lagi mencoretkan di blog kecil saya ni part akhir di Medan.. tempat terakhir pergi ialah di Masjid Raya dan Kek Lapis Ambon Zulaikha..

Masjid yg tersergam indah.. tetap utuh walaupun gempa bumi melanda Medan pada kejadian.. sedikit pun tiada yg rosak.. Maha Besar Allah..


 Telah berusia 105 tahun Masjid Raya ni kekawan.. dibina pada tahun 1909 dan di gunakan pada 19 September 1909..

Tengok begitu imarahnya masjid.. masa ni mereka sedang bersolat Dhuha.. umpama solat fardhu jer ramainya kekawan.. Kami pun sama bersolat Dhuha disini.. sejuk jer didalam masjid ni..

Kubah didalam Masjid Raya.. halus seni ukirannya dan tegap serta utuh binaannya ..

Selepas melawat Masjid Raya .. kami terus ke kilang tempat kek lapis Bika Ambon Zulaikha yg terkenal.. pengusahanya seorang muslim Hajjah Mariani.. banyak jer kedai lain yg membuat kek lapis ni kekawan.. tetapi ini lah satu2 kedai muslim.. 

Saya beli dua jer kekawan.. saya beli yg coklat berempah..



Sangat sedap kekawan.. anak2 saya suka sangat.. tapi mak saya tak berapa suka pulak..

Okey ini pengakhiran cerita saya di Medan.. Insyallah saya akan buat review tentang Medan dan makanan disana ye :)






20 ulasan:

  1. xpuas g medan awal tahun hari tu....harus repeat lg ni =)

    BalasPadam
  2. Salam Kak... lama juga usia amsjid tu ye 105 tahun.. kuasa Allah ianya tetap utuh walau badai pernah melanda Medan... erm kek lapis tu nmpk sedap juga.. :)

    BalasPadam
  3. Ya Allah seronok nyer melihat mereka solat dhuha macam solat waktu..
    Semoga keberkatan sentiasa dilimpah ruah kan pada mereka.. amin :D

    BalasPadam
  4. waah, masjid raya...teringat masa gi medan dulu2. bingka ambon zulaikha antara jenama yg paling sedap berbanding yg lain..

    BalasPadam
  5. SAYU HATI TGK SEMUA KHUSYUK DENGAN SOLAT DHUHA NI...ABAH SAYA ORG SANA KAK

    BalasPadam
  6. Ya Allah...seronok tgk budaya cmni...biasa smbhyg wajib pun xde ramai cm tu...

    p/s: NS ade wt GA...jom join.. http://notashalimar.blogspot.com/2014/06/giveaway-salam-kenalan-dari-blogger.html

    BalasPadam
  7. waktu dhuha jemaah ponpuan pun ramai..mmg jauh dgn environment kita kan kak...

    BalasPadam
  8. idah suka Lapis Legit... terbaek... :D

    BalasPadam
  9. sukanya kek lapis..semua perisa balun..:)

    BalasPadam
  10. Kakak suka kek lapis dia Yati. Ada aroma yg sedap kan..

    BalasPadam
  11. terliurnye kek lapis tuh.. zura memang penggemar kek.. hehehe

    BalasPadam
  12. kita suka semua jenis kek lapis.. potong kecil2..dapat mkn sikit je, sebab mahal kan.. tu yg rasa sedap sgt2 mkn kek lapis.

    oh ramainya solat duha ke kak? malu nya..kita solat fardhu kat masjid pn..

    BalasPadam
  13. pernah makan kek lapis tu..kakak ipar bwkan dari sana..memang sedap,tak sama mcm kek lapis Sarawak..first time mkn dlm hati kata..ada gak kek lapis kt medan ni..

    BalasPadam
  14. Pernah juga rasa. kiriman dari seorang teman yang ke sana. Seronok kalau dapat berkunjung ke sana kan..

    BalasPadam
  15. mak aih..seronok bila tgk solat dhuha ramai mcm solat fardhu...mmg nampak sedap kek lapis..xsaba lak nk tunggu raya..

    BalasPadam
  16. Masjid tuh walaupun sudah berusia namun tetap kukuh kan kak

    BalasPadam
  17. Tak pernah lagi ke Medan. Aih, telan air liur tengok kek lapis..mesti sedap!

    BalasPadam
  18. Ramainya yang bersolat Dhuha di masjid macam bersolat fardhu. Sejuk je melihat bilangan yang ramai bersolat di masjid ni. Kek lapis tu nampak sedap juga.

    BalasPadam
  19. Yelah CH....suka tengok mereka berdhuha tu....meriah yek...
    entah bilalah agaknya okje nak sampai sana agaknya

    BalasPadam
  20. Mau holiday ke Medan yuk contact kita.
    0175367426 insyi
    Email: melancongmurahbaloi@gmail.com

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)