Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 19 Jun 2014

GORENG SAYUR PETOLA SUHUN :)

Assalamualaikum kekawan..
Salam petang yg ceria :)

Seminggu cerita masak sayur jer saya ni kan kekawan.. saya bila masak kena ada regunya.. sekurang-kurangnya 2 jenis.. satu berkuah dan satu goreng.. kalau saya masak sayur macam ni .. mesti regunya ikan goreng berkunyit ajer.. Sayur yg saya goreng tu mesti ada letak cili.. kekawan pernah ke masak macam saya ni ehe :)


Petola ni kekawan kekadang nasib kan.. ada yg manis dan lembut dan kekadang terkena pulak yg pahit .. pastu dah tua sikit.. kekawan ada petua ke nak pilih petola ni..
Alhamdulillah yg saya masak ni lembut dan manis... tambahan pula saya regu dengan udang lagi lah manis.. Selain masak macam ni saya ada juga masak bening campur dengan cendawan.. pun sedapkan..

Jom intai resepi mudah saya ni :)

RESEPI GORENG PETOLA SUHUN
Bahannya :-
  • 1 batang petola dipotong bulat
  • 1 mangkuk kecil udang
  • segenggam suhun (direndam sehingga kembang)
  • 3 sudu cili merah kisar (dikisar bersama bawang ye)
  • garam
  • 2 gelas air
Caranya :
  1. Tumis cili merah kisar sehingga wangi, kemudian masukan udang, kacau sekata.
  2. Kemudian masukan air dan suhun. Lepas suhun dan kembang sedikit masukan sayur petola. Kacau lagi hingga sebati, rasa garamya.
  3. Bila sayur petola dah masak, boleh ditutup apinya.
  4. Sipa untuk dihidang.




19 ulasan:

  1. saya minta izin nak salin ye :)

    BalasPadam
  2. sedap masak berkuah cam sup ni kan dgn suhun byk2. pecah telur pon sedap. MIL sy ajar jgn beli petola yg saiz besar2...@ boleh tgk kulitnya....cam org gak...tua muda tu tgk kulitnya kan...

    BalasPadam
  3. suka juga mkn petola tp angin...
    yati, bening tu apa? cer buat entry bening...nak tau rupa parasnya.

    BalasPadam
  4. sedapnyaaa...sayur kesukaan saya...

    BalasPadam
  5. hihi dulu tak makan petola sebab rasa weird tapi sejak masuk hostel.. selalu je makcik dewan selera buat sup cenggini huhuhu..

    BalasPadam
  6. org kata yg pahit tu sbb kena cucuk dek serangga...mcm buah yg cacat...
    so pilih yg hijau muda,lembut bila dipcit..

    BalasPadam
  7. sedappnya siap ada udang.. saya pun suka petola masak dgn suun mcm ni tp sy x letak cili .. sy buat sambal asing..

    BalasPadam
  8. Yg aku biasa buat tu T...campurkan Fucuk dan Suun dah tu pecahkan telur 2 bijik...nnt aku try versi ko ni pulak..ada cili tu mesti sodappp....

    BalasPadam
  9. mmg sedap kalo kena petola yang muda dan manis..

    BalasPadam
  10. selalunya saya masak bening dengan santan jer . soohoon jadi campuran tu biasalah .dan saya lebih suka ratah saja dr mkn dgn nasi ...

    BalasPadam
  11. masak bening tu masak air la...jernih = bening hehehehe.....saya pun suka petola..makan ngan nasi n ikan goreng panas2 pastu ada sambal belacan...hehe

    BalasPadam
  12. Ahaaaa Jm pun belum pernah try resipi nih nanti boleh try masak utk berbuka :-)

    BalasPadam
  13. ini sayur peveret org rumah akak. petua beli sayur petola kena cubit sikit pada bahagian kulit yg bersegi tu..kalau lembut/rapuh masih muda, kalu liat maknanya dah tua..

    BalasPadam
  14. saya jarang masak petola…. tapi nampak sedap jer cara akak ni…. terus rasa nak cari petola kat kedai...

    BalasPadam
  15. Sayur petola ni jarang sangat masuk list barang dapur CH.... Mungkin Okje kurang suka kot tu yg tak beli hehe....Jarang jugak buh cili blend gitu...selalu kalau nak pedas pun hiris cili merah jer

    BalasPadam
  16. Kalau saya memang semua pun nak dibubuh cili :) Tak boleh makan rasanya kalau takda lauk yang pedas. Walaupun tak makan sayur, saya tetap goreng/masak sayur untuk HD. Sedap nampaknya petola goreng bubuh suun ni walaupun saya tak makan.

    BalasPadam
  17. dah abih cara saya cuba buat, dari kecik bawak la ke besar sampai la dah punyai anak sendiri. sampai sekarang memang apa jenis jenama sayur susah nak melekat kat tekak nih.... hihihi (salam perkenalan)

    BalasPadam
  18. Sayur petola ni anak dara SA suka...lg dia suka kalau campur sayur fucuk tauhu tu..

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)