Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Ahad, 15 November 2015

KEK BELANG VANILA COKLAT

Jalan-jalan sekodeng FB.. jumpa pulak kek belang vanila coklat..
Kita save dulu kat sini.. nanti cuba ye :)


KEK BELANG VANILLA COKLAT
Bahan A (Ayak)
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
Bahan B
4 biji telur - Gred A
1 cawan gula kastor
1 cawan susu segar
1 cawan minyak
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar serbuk koko
Cara membuat :
1. Di dalam mangkuk besar, pukul gula dan telur sehingga kembang dan putih.
2. Masukkan susu segar, esen vanilla dan minyak secara berperingkat dan pukul lagi sehingga semua bercampur.
3. Seterusnya masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit ke dalam adunan basah tadi sambil di kacau. Jangan terlebih kacau, cukup sekadar adunan bercampur dan sebati.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan warnakan salah satu bahagian dengan serbuk koko.
5. Lengserkan loyang dengan sedikit minyak dan lapik dengan kertas sebelum melapis adunan.
6. Masukkan 3 sudu besar adunan warna coklat ke dalam loyang dan lapis 3 sudu besar adunan perasa vanilla ke atasnya. Terus ulang langkah tersebut sehingga habis dan bakar di dalam oven dengan suhu 150'c selama 45minit atau sehingga masak.

9 ulasan:

  1. mmm sedapnya..minta izin nak resipi ni ya..thanks

    BalasPadam
  2. cantiknya belang2 dia... aum aum..
    dapnye kak hehe..

    BalasPadam
  3. Cantiknye kejadian kek ni...selalu tengok kat youtube cam senang tapi cuba saya buat sendiri kompom dah ntah hape2 je nanti...kikiki...tangan bangku kekdahnye....kuikuikui....mesti sedap ni nampak lembab je...

    BalasPadam
  4. nampak gebu dan lembut teksturnya..

    BalasPadam
  5. saya tau makan jer....tapi tak banyak jenis kek yang saya boleh makan. yg konpem makan adalah kek gulung

    BalasPadam
  6. wah... nampak sedappp ja tengok (^___^)

    eeiyss folo di 467 (dari blog baru)~ salam perkenalan

    BalasPadam
  7. cantik belangnya di susun :) dah try nanti update ye :)

    BalasPadam
  8. Cantik pulak kek tu CH .....lama mak tak mengekek ni.......mcm teringin nak buat kek pulak

    BalasPadam
  9. Cantik plak kek belang ni kak... pasti sedap...hihi

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)