Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 10 November 2015

KHASIAT POKOK MULBERRY

KHASIAT POKOK MULBERRY


Tanaman dengan daun penghasil klorofil ini awalnya dikenal sebagai makanan istimewa ulat sutra, jika tidak makan daun ini ulat sutra tidak menghasilkan sutra yang baik. oleh karena itu, banyak petani yang membudidayakan tanaman ini. Mulberry adalah jenis tanaman yang tumbuh dengan sinar matahari sehingga tanaman ini dapat tumbuh pada ketinggian lebih dari 100m dari permukaan laut. Mulberry memiliki sebutan nama yang berbeda di tiap negara seperti di Indonesia tanaman ini dikenal dengan sebutan Murbei atau arbei, di inggris disebut Mulberry dan di Cina dikenal dengan nama Sangye.
Menurut ahli kimia, daun murbei mengandung beberapa ekstrak kimia untuk tubuh seperti ecdysterone, inokosterone, lupeol, betasitosterol, rutin, moracetin, isoquersetin, scopoletin, scopolin, alfa, betahexenal, cis beta hexenol, cis lamda hexenol, benzaidehide, eugenol, lanaloolbenzyl alcohol, butylamine, acetone, trigonelline, cholin, adenine, copper, zinc, vitamin (a, b1, c dan karoten) dan asam amino, clorogenik, fumarat, folat, dan asam formyltetrahydrofolik, mioinositol dan phytoestrogren.
Daun Mulberry ini adalah ideal untuk membantu mengatasi atau
mengurangkan penyakit berikut :
1. Penawar dan mencegah penyakit kencing manis (diabetes)
2. Mengawal serta mengurangkan kolesterol dalam pembuluh darah
3. Mengawal serta mengurangkan tekanan darah tinggi
4. Membantu mengelakkan serangan sakit jantung
5. Membantu dalam kehilangan berat badan
6. Mengurangkan keadaan asma yang teruk
7. Melambatkan proses penuaan dan meremajakan kekuatan anda
8. Mengurangkan risiko kerapuhan tulang kerana kandungan kalsium yang
tinggi
9. Meredakan batuk, perasaan cemas dan kegelisahan
10. Mengurangkan kesakitan ketika datang haid
11. Membantu perjalanan haid yang tidak teratur
12. Menambahkan tenaga
13. *Meningkatkan produksi susu badan*
14. Membantu mengurangkan migraine, sukar tidur malam (insomnia) dan
hipertensi
15. Memiliki semua 18 asid amino dan mengandungi vitamin B, B1, B2, C,
asid folik, potassium yang amat diperlukan
16. Membantu, mencegah dan mengurangkan risiko penyakit kanser
(antioksidan)
Suka   Komen   
K

12 ulasan:

  1. Alhamdulillah banyak khasiatnya,, dulu di kampung mak kak ana ada tanam ni dan selalu jadikan jus dan jem, sekarang dah tak ada benih dah kat sana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekiranya singgah di tg malim, boleh ambil benih dari saya.

      Padam
  2. Daunnya boleh jugak buat masak lemak.hihihi

    BalasPadam
  3. Banyak juga khasiat nya ya yatie..
    Kakak pun baru beberapa bulan tanam pokok mulbery ni ...dah dapat merasa buahnya wlpun tak lebat.Bila bunda gitau pucuk nya boleh buat ulam ,kakak dah try juga.

    BalasPadam
  4. Salam. selalu singgah sini dan terus follow hari ni.."465". Tak pernah tahu pokok ni banyak khasiat. Bestnya kalau boleh tanam sendiri kan..

    BalasPadam
  5. Salam. selalu singgah sini dan terus follow hari ni.."465". Tak pernah tahu pokok ni banyak khasiat. Bestnya kalau boleh tanam sendiri kan..

    BalasPadam
  6. Thanks yah untuk infonya, sangat bermanfaat dan juga berguna. Jangan lupa kunjungi balik blog aku yah.
    SUPLEMEN MATA GLAUKOMA
    SUPLEMEN HERBAL MATA SILINDER
    MENGOBATI GAGAL GINJAL TANPA CUCI DARAH

    BalasPadam
  7. Mashaallah...geramnye tengok buah dia yg lebat camni...gemuk2 pulak tu...sedap agaknye ek ada tak rasa cam stoberi? Rumah mak sedara ada pokok ni ingat nanti nak mintak batang dia try semai depan rumah senang nak makan daunnye...

    BalasPadam
  8. kakak sy dah tanam. sy sibuk mintak kakak semaikan utk sy.

    BalasPadam
  9. manalah nak dapat pokok tu ... geram je tengok .

    BalasPadam
  10. Setiap hari ambil buahnya,dibuat jus dan dimakan begitu saja.Daunnya buat mcmne ye?

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)