Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 16 November 2015

KARI DAGING by NOXXA ^__^


Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita berada dalam rahmat Ilahi hendaknya.
Buat kari daging ni pada hari Sabtu yg lalu.. dah lama sangat daging korban tu bertapa dalam petiais tu.. jadi tiup-tiupkan angin kerajinan tu dalam diri yg semakin banyak benor huruf M tu *__*

Lagi sekali saya menggunakan periuk noxxa ni dengan jayanya ^__^
Memang mudah kerja saya betul .. dalam 30 minit dah siap utk dimakan.. jadi menu utama lunch kami pada hari sabtu tu.. bertambah-tambah nasi dipinggan.. ye lah dalam saya tak masak kari ni.. anak-anak suka sangat makan dengan kicap.. hendaknya najeeha.. mengikut sungguh abahnya yg sukakan kicap ;)

Jom layan resepi kari daging saya by noxxa ni.. hahaha 
Poyo yo jer saya ni.. Kakzakie yg guna noxxa berbelas tahun pun tak macam saya ni :D

RESEPI KARI DAGING

Bahannya :
  • 1 kilo daging
  • 4 biji kentang
  • 80grm Serbuk kari
  • 250ml santan cair
  • 3 biji bawang merah kecil*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 2 batang serai dihiris kemudian kisar bersama bahan bertanda*
  • Rempah 4 sekawan- bunga lawang,pegaga,cengkih dan kayu manis
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 batang serai di titik.
  • Sedikit minyak utk menumis.
Caranya :
  1. Masukan sedikit minyak masak kedalam periuk noxxa dan panaskan dengan menggunakan fungsi KACAU GORENG selama 1 minit.
  2. Masukan bahan kisar dan rempah 4 sekawan, tumis sehingga wangi. Kemudian masukan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air. Tumis lagi sehingga wangi.
  3. Lepas tu masukan daging dan daun kari , gaul mesra kemudian masukan santan cair, kentang, asam keping,serai yg telah dititik dan garam secukup rasa. Gaul kan sebentar.
  4. Tutup dgn tudung sehingga ketat dan putar tombol pengawal tekanan ke TEKANAN.
  5. Sentuh tekanan TINGGI dan masukan 30 minit. Sentuh butang Buka/Tutup.
  6. Tunggu sehingga  berbunyi. Kemudian putar tombol ke kukus utk wap dibebaskan.
  7. Biar sebentar, kemudian baru buka penutup periuk ceduk utk dihidangkan.

30 ulasan:

  1. falsya kan berkenan sgt ngan noxxa nie kak..byk dh nengok org pakai masak senang n cepat jer..tingin nak beli tp takut nnt jadik tukun kt dlm bilik stor...hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mai beli dgn akak. Akak bagi harga ahli aje supaya adik suka memasak..hi..hi..hi... Pm akak di 019-2494819

      Padam
  2. jeles nengok kwn2 yg pakai noxxa... kite nih nk beli rsa tak mampu lak byr selepuk tuh... nk main kutu beli noxxa takde geng hehehe...

    teringat dulu 2 ke 3 thn lps, ada sepupu offer noxxa ngn harga dkt 2k... huhuhu mmg tak berani nk beli skrg tak sampai 1k pun

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kumpul duit...pm akak lepas tuh..bila dah cukup rm657.20. Ini harga tak ambil untung runcit...

      Padam
  3. kari daging nie kena dengan roti jala atau pulut kuning memang tersangat la mabeles rasanya......

    BalasPadam
  4. wah ber nooxa kari daging ye yatie best kan
    mudah kerja kita tk merecik dan tk kotor dapur
    cepat dan boleh buat bnyk kerja lepas tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang best....cepat dan sedap...main campak aje...pasti jadi.

      Padam
  5. semakin bersemangat ya memasak bila dibantu Noxxa ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takcuba taktahu. Mai pm akak laju-laju. Air tangan ibu tuh penting untuk keluarga...masakan ibu juga yg paling dirindui oleh anak-anak. Sesibuk mana pun ibu, jgn lupa masak untuk keluarga.

      Padam
  6. Senang kan bila guna noxxa ni.
    Cepat, boleh tinggal-tinggal tahu-tahu dah siap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tuh...org yg dah selalu guna aje yg tau akan kehebatannya.

      Padam
  7. Jakun nya saya, tak kenal dan tak pernah dengar nama periuk noxxa, bila tanya isteri disindirnya saya pula "Haa lepas ni abang pi la beli periuk tu, baru kenal..." Hehehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mai beli dgn saya-harga takmampu naktolak...

      Padam
  8. sedapnya kak..makan dengan nasi..tak pun roti potong cicahkan kari ni..owh..

    BalasPadam
  9. Cam best je piuk ni...selalu kalau masak atas dapo koman2 pon sejam baru daging empuk...pakai piuk ni 30 minit je dah siap...sedapnye kari daging tu pekat melekat...makan gaul dgn nasik sambil pejam2 mata...kikiki

    BalasPadam
  10. sedap nyaaaa..

    memang patut pun guna daging korban tu...
    dah lama sangat dia terkorban duduk dalam freezer! hahaha

    BalasPadam
  11. Wsalam.. Ooo
    Camtu ye cara dia.

    Nmpk sedap nyumss

    BalasPadam
  12. Macam teringin pulak nak beli weyh..... Mcm best je ek CH....Hari tu tgk Kak Noor masak dlm piyuk ni. Hari ni awak pulak duk tayang CH....haih jeles mak kalau cenggini .....

    Bape dinar CH harganya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Harga ahli rm657.20. Bukan ahli rm788.65. Nakjd ahli rm95.40 beli dgn akak lah...

      Padam
  13. alahai... teringin nak beli NOXXA ni..nak masak apa pun senang kan Kak..
    sedap nampak kari tu...nyum...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau Atie Yusof belum beli, mai pm akak laju-laju di 019-2494819.

      Padam
  14. Tq.. mmg best priuk ni.. pepagi skg sy dh bole tgglkan makanan utk suami dan anak2 balik skolah. Suami panaskan je. Pepagi dorg bwk bekal gi skolah.. beli la kpda sesiapa yg blom.. memudahkan wanita bekerja.. tetambah yg slalu sampai lambat dan
    ujung petang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terbaiklah pc noxxa nih. Sesekali tuh spend sikit untuk kesenangan diri sendiri. Family pun suka sebab maknya otomatik jd pandai memasak...

      Padam
  15. Soon dlm bln9 nih barangan noxxa MUNGKIN naik harga. Ahli beli aja dah rm719. mai beli harga rendah sekarang. pm 019-2494819

    BalasPadam
  16. Soon dlm bln9 nih barangan noxxa MUNGKIN naik harga. Ahli beli aja dah rm719. Mai beli harga rendah sekarang.Akak bagi harga RM670 dapat e
    4 ebook resepi Noxxa. pm 019-2494819

    BalasPadam
  17. Soon dlm bln9 nih barangan noxxa MUNGKIN naik harga. Ahli beli aja dah rm719. Mai beli harga rendah sekarang.Akak bagi harga RM670 dapat e
    4 ebook resepi Noxxa. pm 019-2494819

    BalasPadam
  18. Ni kari daging ke ayam. Sy baca dia suh masukkan ayam. Mana dagingnya?

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)