Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 17 November 2015

BONGKOK TIGA DENGAN TUGAS GURU SEKARANG..

Dalam keluarga saya hanya ada seorang jer yg menjadi guru/ustaz iaitu adik saya yg mengajar di MRSM Kuala Kubu.. semalam dia wasap dalam group keluarga .. gambar dia berada di surau sekolah lagi kerana menjaga anak2 murid nya yg akan menduduki peperiksaan Pengajian Agama Islam.. dia kata terpaksa tido disini sebab banjir kilat di sekolah tu.. masa tu dah pukul 11 malam..
Mencabar sungguh guru2 sekarang kan..

Ini saya kongsi dari wasap group yg dikongsikan oleh adik saya juga :D




JOMMMM …. layan sembang orang kampong.. baru kita tahu siapa sebenarnya sape CIKGU tu…

A : Ehhhh…. Anak sape yang duk menangis dari td tu..?

B : Anak cikgu Peah… kenapa…?

A : Kesian budak tu, mak dia tak ada ke…?

B : Mak dia pergi sekolah, anak yang kecik tu suami dia la yang tengok2kan……

A : Biar betull…. Malam-malam macam ni pon pegi skolah jugak…?

B : Yea lah… anak orang lain nak exam dia pulak yang bertungkus lumus…biasanya buat kelas tambahan la tuuuu…. Pastu sembahyang hajat pulak untuk anak-anak muridnya.

A : Tapi cikgu balik awal kan….?

B : Balik awal? Isshh….. kalau cikgu balik awal, kenapa anak aku petang baru balik…? Tak kan lah anak aku belajar dengan tukang kebun sekolah kot…?

A : Maksudnya cikgu pun balik lewat petang jugak la ehhhh…?

B : A’ahh… Si Joyah jiran aku yang mengasuh anak cikgu peah tu cakap, Cikgu Peah awal pagi dah pegi sekolah pastu lewat petang baru balik. Ada aktiviti pulak kat sekolah pada belah petang. Masa datang ambik anaknya tu, Si Joyah cakap muka Cikgu Peah dah tak bermaya… Kesian tauu…. Balik rumah tanda buku budak-budak plak, time exam lagi teruksbb kena tanda kertas exam budak.

A : Nasib baik aku bukan cikgu… kalau tak, ngamuk laki aku tu….

B : Alaaa…. Hari minggu pun bukan lekat kt rumah, aku tengok dia kat skolah jugak… ada je program kat skolah tu… heerrrmm.. kadang2 anak aku tu pon tak ikut program tu… tak larat katanya nak ikut program kat skolah tu… penat….

A : Tapi…. Cikgu kan banyak cuti….. budak cuti sekolah.. cikgu pon cuti kan...

B : Si Joyah citer kat aku… time cuti sekolah pon dia kena jaga anak cikgu peah. Si Joyah cakap cikgu-cikgu kena datang jugak buat kelas tambahan untuk murid yang nak exam. Tak pon kena hadir pelbagai kursus…

A : Habis tuu… bila masa cikgu peah dapat lepak macam kita ni…?

B : Alaaa…. Dia lepak ngan budak-budak kelas dia je la kot….. budak-budak tu dah macam anak dia dah… kat dia lah budak2 tu mengadu kalau ada masalah…

A : Kenapa ada orang cakap jadi Cikgu rileks jer…?

B : Alahai…. Kalau Cikgu tu rileks, kenapa ramai budak yang dapat Cemerlang dalam exam.. Haaa… anak engkau si Fatihah yang masuk Universiti tu….Engkau ke yang ajar dan tanda buku dia kat umah…..?

A : Hehehehe…. Mana sempat aku nak ngajar anak aku kat umah… Lagipun….Anak aku kan ramai, 4 orang… Pening nak melayan karenah diorang tu….

B : hahahhahaha……

A : Kenapa kau gelak kat aku….?

B : Engkau tu baru 4 orang anak dah x larat nk layan… Cikgu Peah tu berpuluh-puluh anak dalam kelas dia, bukan takat pening, aku rasa dah hancur kepala dia kot…. Hehehehe…. Tapi… seramai mana pun dia masih lagi dapat layan budak-budak tu dengan baik..

A : Ehhhh… engkau cakap cikgu layan budak-budak dengan baik, habis tu…yang Si Dollah pergi mengamuk kat sekolah hari tu apa kes…?

B : Alaahhh…. Laki aku cakap, Si Dollah tu memang begitu. cepat sangat naik angin. Dengar sangat cakap anak dia tu… manjakan anak tidak bertempat

A : Maksud engkau….

B : Pasal hari tu la… dia pergi marah2 kat cikgu cakap cikgu cubit anak dia.Anak aku cakap kalau cikgu rotan pon memang patut… anak dia nakal.Selalu ganggu kawan-kawan kat sekolah… pastu kurang ajar plak tu kat cikgu. nak jadi gangster agaknya anaknya tu… Macam mana nak suruh anak jadi baik, baru cubit mak ayah dah bising… ntah-ntah ayah ngan anak pon sama je…..

A : Susah jugak ehh jadi cikgu ni. Tengok aku ni.. balik kerja duk kat rumah dah boleh rileks.. kat tempat kerja pon tak de tekanan… Fuhhh…. Untung aku dapat kerja bagus…

B : Macam mana engkau boleh dapat kerja bagus macam sekarang ni..?

A : Laaaa….. aku kan berpendidikan tinggi…. Kat sekolah dulu… aku kan selalu dapat result exam yang cemerlang…

B : Ohhhh…. Ingatkan engkau belajar kat rumah sorang-sorang.. rupanya engkau pon blaja kat sekolah jugak dulu yeaa….

A : Engkau ni… saje je nak kenakan aku….

B : Bukan lah… Sebenarnya….. aku bangga dengan cikgu-cikgu ni… tanpa mereka anak-anak aku takkan dapat menjadi insan yang berguna dan Berjaya seperti sekarang ini… Orang kampung seperti aku ni mungkin lebih menghargai dan menghormati jasa guru-guru.

*KIPIDAP..cikgu....πŸ‘πŸ‘πŸ‘

10 ulasan:

  1. kerjaya seorang cikgu memang membanggakan... berat tugasannya tu...

    BalasPadam
  2. Kawan baik kakak sorang guru ,selalu wasap ,ceritakan tekanan menjadi seorang guru skg agak mencabar ,apatah lagi dia sdng sambung belajar bila hujung minggu...kesian selalu tertekan.

    BalasPadam
  3. Saya cikgu...huhuhu....sy cgu yg slalu dkecewakan anak murid..kita bhempas pulas mngajar..depa leh buat rilek ja xmo blajar...hmmmm

    BalasPadam
  4. saya pon bangga dengan cikgu. sanggup korban masa demi nak ajar anak bangsa. moga mendapat balasan yang baik dari Allah.

    BalasPadam
  5. tingat dulu.. usung bantal dan selimut ikut mak pergi kelas malam =')

    BalasPadam
  6. Fahammmmm sangat-sangat hihihi sebab wa pun cikgu... Anak kat umah pun tak terajar kan kak...pentingkan yang kat sekolah dulu.

    BalasPadam
  7. Tulah kn....ada stgh cikgu ada anak ramai,sthun seorg...nk ajar anak org lagi....mmg tabik springlh kt cikgu2...

    BalasPadam
  8. Yelah kan.. kesian jugak depa ni... Mendidik anak bangsa jadi org berilmu dan berakhlak mulia gitu...
    Kalau dulu, zaman kita kecik dulu, mcm relax jer kalau jadi cikgu ni kan CH....cuti pun banyak....
    Yelah, takkan nak sama jer mcm dulu.....

    BalasPadam
  9. Yelah kan.. kesian jugak depa ni... Mendidik anak bangsa jadi org berilmu dan berakhlak mulia gitu...
    Kalau dulu, zaman kita kecik dulu, mcm relax jer kalau jadi cikgu ni kan CH....cuti pun banyak....
    Yelah, takkan nak sama jer mcm dulu.....

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)