Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Rabu, 4 November 2015

RESEPI SATA SEDAP

Salam petang yg ceria kekawan :)

Tak pernah buat sata sendiri.. tengok macam sedap jer bila kawan postkan kat wall FB..
Seperti biasa kita save dulu kat sini, bila senang kita buat ye :)






Sata versi suka hati...yg penting sdp woooo...ikan..isi..penuh.

Bahan

5 ekor ikan sardin/ selayang
3/4 biji kelapa putih.
6 biji bawang merah ( tumbuk )
Seinci halia ( tumbuk)
Sedikit daun kesom racik halus
1 sudu besar cili boh
1 biji telur
Garam, gula dan abe aji.
Resepi rahsia budu sikit πŸ˜†
Cili api potong halus2..x nak pedas ltk cili besar
Daun pisang layur atas api


Cara2nya

Ikan ambil isinya
Tumbuk atau mesin
Gaul dgn bahan2 lain.
Ambil daun pisang buat kelongsong.
Bakar / goreng je atas kuali leper.
Taraa...siap..yum3...sedap hingga menjilat jari
Kalah sata kt kedai..tp rasa biar ada manis2 masin..kalu tawar x sdp jugokπŸ˜†

10 ulasan:

  1. pandainye buat.. hehehe
    Zura selalunye beli jer.
    boleh cuba nih kalo rajin.

    BalasPadam
  2. Pandai masak..
    Kami nak balut tu pun tak pandai..
    Huhu

    Kena try ni.

    BalasPadam
  3. Senang rupanya buat sata ni...kakak nak save lh resepi ni...selama ni tau beli je jika teringin.

    BalasPadam
  4. Tq yati,dah ada resepi ni,blehlh buat nti...asyik tengok jer org jual....nak beli kt psr mlm somi tak kasi...

    BalasPadam
  5. tu dia dah mai resipi sata...
    boleh di cuba sebab elok di makan kot2 nak diet nanti...

    BalasPadam
  6. boleh simpan juga resepi sata ni... en Kuling mesti suka... nak kena cuba nti :)

    BalasPadam
  7. Hmmm.. dah terliur ni, nak buat malas, beli pasar malam ajelah...

    BalasPadam
  8. Tak penah buat jugak...tapi paling sedap la rasenye makan sata kat terenganu sana....sedap,murah dan pedassss...nangis kalau ingat balik >_<

    BalasPadam
  9. Ni faveret mak ni CH.....nak pi Ganu entah bila....bolehlah cari nanti bukan buat haha.....Padahal senang jekan CHnak membuatnya....Aduh duh duh... sawan M yg lebihnya ni

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)